»GO FOR IT« ukrepi v Mariboru

O sodelovanju Maribora v Urbactovem projektu My Generation At Work smo že večkrat poročali. Mariborska lokalna podporna skupina je medtem pripravila vrsto aktivnosti, ki jih pri projektu imenujejo »Go for it! – GFI«, saj gre za majhne eksperimentalne ukrepe, in nekateri od njih se že izvajajo. Glavni cilj projekta pa tudi lokalnih partnerjev je zožiti prepad, ki zeva med izobraževalnim obdobjem in prvo zaposlitvijo, zato spodbujajo podjetniški duh in krepitev različnih veščin. Tukaj je nekaj inovativnih ukrepov:

1. GFI: Povezovanje mladih in občine

Na predlog mladih in nevladnih organizacij je občina v svojih prostorih v mestnem jedru zagnala sodelovni prostor. 2000 m2 prostora nekdanjega farmacevtskega obrata že urejajo, zlasti zainteresirani mladi in nevladniki s prostovoljnim delom, za simbolno najemino pa bo na voljo še ta mesec. Sodelovni prostor na naslovu Tkalski prehod 4 naj bi omogočal različne delovne procese, podpiral mreženje in sodelovanje med uporabniki ter spodbujal razvoj poslovnih idej.

2. GFI: Start-up nadstropje

Pobudo za »Start-up floor« oziroma start-up nadstropje sta dala mlada podjetnika, ki sta že zagnala uspešno start-up podjetje. Zamisel je, da vsi sodelujoči študentje stanujejo v istem nadstropju študentskega doma, kar jim omogoča izmenjavo idej in znanj, poleg tega pa jim je na voljo strokovna podpora in pomoč.

3. GFI: M-Generation

M-Generation je nastal kot prostor za neposredno, učinkovitejše in enostavnejše iskanje dela in človeških virov po principu »nekaj znam« – »potrebujem nekoga s specifičnim znanjem«. Aplikacija bo mladim omogočala oddajanje ponudb kot tudi brskanje med objavami delodajalcev, ki iščejo nove sodelavce. Z uporabo mobilne aplikacije bodo lahko mladi iskali zaposlitve v manj birokratskem okolju, tako da bodo komunicirali neposredno z delodajalcem.

4. GFI: Aktivna mladina – Active Youth

Cilj tega ukrepa je mlade opremiti s tehničnimi znanji iz poklicev, ki jih v Mariboru primanjkuje  (npr. pleskarji, električarji in zidarji), da bi lažje našli zaposlitev ali odprli svoje podjetje. Nove veščine vedoželjnim mladim pod vodstvom mentorjev posredujejo dijaki tehničnih srednjih šol.

Novembra 2013 so organizirali delavnico, v okviru katere so prenovili prostore Mestnega mladinskega sveta Maribor. Glede na uspešnost delavnice načrtujejo ponovitve s prenovo drugih prostorov Mestne občine Maribor.

Lokalni program za mlade 2015–2020

Mestna občina Maribor pripravlja novi Lokalni program za mlade 2015–2020, katerega pomemben del bo posvečen vprašanju zaposlovanja mladih. Pri pripravi programa bodo izkušnje, pridobljene v okviru projekta My Generation At Work, gotovo v veliko pomoč. Dobre prakse iz partnerskih mest in usvojena znanja bodo tako preko tega programa poskušali prenesti v Maribor.

Iz mariborske prakse je razvidno, da je zagotovilo za uspeh oblikovanje ukrepov ne samo ZA mlade, ampak Z mladimi. V vseh fazah – pri prepoznavanju problemov, zastavljanju ciljev, oblikovanju rešitev in izvajanju ukrepov – je ključno aktivno vključevanje mladih. Metode, ki jih pri tem uporabljajo druga mesta in drugi projekti, pa tudi njihove izkušnje in ugotovitve so strnjene v tematskem poročilu Supporting Urban Youth through Social Innovation: Stronger Together, ki je na voljo tudi v e-knjigi.

Več:

My Generation At Work v Mariboru – Spletna stran IPoP

Kako izboljšati pogoje zaposlovanja mladih v Mariboru? – Spletna stran IPoP

V Rigi spodbujajo socialno podjetništvo – Spletna stran IPoP

URBACT bo podpiral Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013 – Spletna stran IPoP

My Generation at Work – Urbactova podstran

 

Fotografije: http://www.mad12.h2oteam.com (naslovna), https://www.facebook.com/centercaap.

 

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri