V Rigi spodbujajo socialno podjetništvo

Partnerji projekta My Generation At Work, v katerega je v okviru Evropske prestolnice mladih vključen tudi Maribor, so se pretekli teden srečali v Bragi, kjer so pregledali opravljeno delo, ocenili napredek in spoznali posebnosti pristopa k zaposlovanju mladih v Bragi. Sicer pa so predstavniki nekaterih partnerskih mest aktivno sodelovali tudi na Urbactovi poletni univerzi v Dublinu, o kateri smo že poročali. Zlasti močno zastopana je bila Riga, kjer si prizadevajo s pomočjo serije eksperimentov, majhnih korakov, spodbujati socialno podjetništvo ter mlade že zgodaj, v teku šolanja, usmerjati do želenega poklica.

Kot sta povedala Dmitrijs Zverevs in Ruta Masalska, člana mestnega sveta, v Rigi spodbujajo socialno podjetništvo in zaganjanje mladih podjetij. Predvsem pa želijo združiti vse obstoječe pobude za razvoj socialnega podjetništva v Latviji v enovito strategijo. Tako delujejo zlasti kot medij povezovanja in ustvarjanja celovite ideje o tem, kakšno socialno podjetništvo si Latvija želi. Pri tem se jim zdi pomembno mladino pripraviti na spremembe v gospodarstvu, ki zahtevajo večjo podjetnost in to promovirati kot vrednoto.

Drug sklop aktivnosti, ki jih v Rigi navezujejo na program Urbact, pa je usmerjanje mladih v želeni poklic. S serijo dogodkov vzpostavljajo stik že z otroki v starosti od 12. leta naprej, z namenom približati jim različne poklice in predstaviti možnosti še preden se odločijo za svojo poklicno pot. Poleg tega želijo informirati otroke in njihove starše, katere spretnosti morajo otroci še razvijati, če želijo delovati v določenem poklicu. Pri tem sodelujejo z ljudmi, ki profesionalno delujejo na različnih področjih in so pripravljeni svoje izkušnje deliti z mladimi. Eden od ciljev tega projekta je tudi razbijanje stereotipov o poklicih, npr. o delu arhitekta, ki da ne dela veliko in dobro zasluži, marsikdo pa recimo ne ve, da mora znati zelo dobro risati in podobno. Dmitrijs in Ruta sta nad projektom navdušena zlasti zato, ker zanj niso potrebna prevelika sredstva, ima pa velik potencial za spremembe.

Spremembe pa je mogoče doseči z majhnimi koraki, so prepričani pri My Generation At Work, tako v Rigi projekte v manjšem obsegu testirajo preden jih umestijo v lokalne akcijske načrte in postanejo del dolgoročne mestne strategije. O programu Urbact sta povedala, da je odlična platforma za izmenjave primerov dobrih praks. Toda, ali so te dobre prakse, ki jih kot take označujemo kar vsepovprek, res vedno dobre, se sprašuje Ruta. Ravno zato je pomembno testiranje na domačem terenu, pravi. Sicer pa Urbact kot prostor nadnacionalne izmenjave pomaga tudi identificirati in izluščiti dejanske probleme na lokalni ravni, je še povedal Dmitrijs. Nad poletno univerzo sta bila navdušena, saj da je v zraku neverjetna količina različnih znanj in bank idej, kar omogoča, da vsak najde kaj smiselnega za svojo realnost.

MyGenAtWork_journey

Projekt My Generation At Work se je tekom pripravljalnega obdobja povezal še z Urbactovim projektom Jobtown, ki ima podobne cilje. Kot je povedal Ian Goldring, direktor organizacije ProjectWorks in vodilni strokovnjak projekta, še vedno iščejo načine, kako sodelovati. Zlasti se jim zdi pomembno, da se stvari ne podvajajo ter da se učijo eden od drugega in se usklajujejo. Ob zaključku projektnega obdobja si želijo izdati skupno publikacijo, v kateri bodo predstavili učinkovite pristope. Tudi Ian je pohvalil organizacijo poletne univerze, ki je bila tokrat veliko večja in bolj ambiciozno zastavljena kot pred dvema letoma v Krakovu. Pravi, da je tak dogodek odlična priložnost za interakcijo z ljudmi, ki se po vsej Evropi soočajo s podobnimi izzivi.

Spletna stran projekta My Generation At Work
Spletna stran projekta Jobtown
Spletna stran Urbactove poletne univerze

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri