Gremo na sprehod po mestu!

Se radi sprehajate po živahnih ulicah, namenjenih zgolj pešcem? Vam je všeč sprehajalna pot, ki poteka ob vaši soseski, ali ureditev ulice, ki pelje proti središču mesta? Vas po drugi strani motijo zaparkirani in preozki pločniki, premalo prehodov za pešce, se neprijetno počutite v temačnih podhodih ali na parkiriščih pred nakupovalnimi centri? Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, očitno cenite dobro hodljivost mest. Prav temu pa so namenjeni urbani sprehodi Jane’s Walk.

Gre za približno uro in pol dolge vodene sprehode po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev v soseski, ustvarjajo priložnost za pogovor o težavah, ki jih prebivalci opažajo v svojem okolju, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti prijetnejše za življenje.

Urbane sprehode organizirajo in vodijo prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Glavna značilnost sprehoda Jane’s Walk je pogovor, ki ga spremlja. Vodja sprehoda vodi pogovor z izpostavljanjem urejenosti prostora z vidika pešačenja, pripovedovanjem zgodb o soseski, hkrati pa vključuje v pogovor zanimive goste, povezane s posameznimi kraji ob poti, ter spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Udeleženci sprehodov imajo priložnost srečati manj poznane sosede, spoznati neznane podrobnosti o svoji neposredni okolici, ter se na kraju samem pogovoriti o svojih zamislih in predstavah o soseski. Organizatorji po sprehodu poskrbijo tudi za fotodokumentacijo sprehoda, poročilo o sprehodu in predvsem tudi za oblikovanje in posredovanje pobud in predlogov za ukrepanje, ki se oblikujejo med sprehodom.

Organizatorju urbanih sprehodov po Sloveniji Inštitutu za politike prostora in lanskim lokalnim partnerjem Kud Obrat, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Društvu kulturna četrt Tabor in Zavodu Bunker so se pri pripravi letošnjih urbanih sprehodov pridružile še druge nevladne organizacije in posamezniki: Zavod Trajekt, Skupina Štajn, Univerza za tretje življenjsko obdobje, DUKZ, METRO SR –  zavod za prostor Savinjske regije, Kud Zrakogled, KIŠ, Boreo in drugi.

Letos bo 5. in 6. maja 2012 po Sloveniji potekalo 13 urbanih sprehodov po 8 mestih: Celje, IdrijaKamnikKoper – Olmo, Kranjska gora, Ljubljana – Murgle, Ljubljana – Tobačna, Ljubljana – Poljane, Ljubljana – Moste, Ljubljana – Fužine, Ljubljana – Kino Šiška, Piran, Škofja Loka.

Organizatorji vas vabimo, da se pridružite enemu ali večim sprehodom in preverite hodljivost svojih mest ali sosesk. Gremo na sprehod po mestu!

Naslovna foto: IPoP (CC BY-NC 4.0)

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri