Stanovanjsko naselje za pešce

Sobota, 5. maja 2012 ob 11h dopoldne. Zbirno mesto je pred Gasilskim domom Trnovo, Cesta v Mestni Log 31. Sprehod organizira Zavod Trajekt, vodila pa ga bosta Anja Planišček in Aleksander Vujovič.

Na sprehodu si bomo ogledali naselje atrijskih hiš Murgle, ki je nastalo v času gradnje velikih ljubljanskih blokovskih sosesk med 60. – 80. leti. Od njih se razlikuje po nizko-gosti zazidavi in izključni uporabi tipa enodružinske hiše. Soseska, ki sta jo zasnovala arhitekta Marta in France Ivanšek po skandinavskih vzorih, je bila večinoma zgrajena v štirih fazah od l. 1965 do 2009. Naselje je v teh letih postopoma zapolnjevalo prostor med Cesto v Mestni log in Malim grabnom na severu in jugu ter med Barjansko in Koprsko cesto na vzhodu in zahodu.

Murgle so eno redkih slovenskih stanovanjskih naselij, ki so bila zasnovana na dosledni ločitvi motornega prometa in pešcev. Njegova urbanistična zasnova izhaja iz barjanske krajinske mreže polj in kanalov, ki so jih obrobljale vrste dreves. Ulice tako potekajo po trasah kanalov, Ivanška pa sta ob njih ohranila večino dreves, po katerih so ulice dobile imena. Med ulicami so stanovanjski kareji velikosti prib. 100x100m, v notranjosti katerih je med 30-35 hiš. Promet je omejen na ulice, ob katerih so garaže – do hiš vodijo le peš poti, ob katerih se nizajo manjši odprti prostori z igralnimi otoki. Zeleno, mirno in od prometa ločeno bivalno okolje je tako postalo največja kvaliteta naselja.

2 comments

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri