Urbani sprehodi Jane’s Walk za hoji prijazna mesta

Ljubljana, 4. maj 2022: V preteklih dveh letih, ko smo veliko časa preživeli v bližini doma, smo se bolje zavedeli, kako pomembno je kakovostno načrtovano življenjsko okolje. Prav na to že dvanajstič opozarjajo tudi urbani sprehodi Jane’s Walk, ki jih pri nas podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. Globalni festival bo tokrat potekal med 6. in 8. majem 2022, pri nas pa bodo letos potekali v 11 mestih.

Prvi konec tedna v maju je v mnogih mestih po svetu namenjen urbanim sprehodom Jane’s Walk, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja.

Letos so pri nas sprehodi napovedani v 11 mestih: Celju, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Semiču, Sežani, Slovenj Gradcu, Tolminu, Velenju in Višnji Gori. Seznam sprehodov je na voljo na spletni strani http://ipop.si/urbani-sprehodi-janes-walk/.

Sprehodi delujejo kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in ozaveščanje o pomenu hodljivosti mest. So enostavno in prijetno orodje za zaznavanje težav v mestu in izmenjavo idej o tem, kako bi jih odpravili ali drugače izboljšali kakovost življenja. Ključno vlogo pri izvedbi sprehodov igrajo lokalne nevladne organizacije in povezani posamezniki. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja.

Dobra hodljivost mest, kot imenujemo prijaznost mestnega okolja za pešačenje, je ključno orodje za zmanjševanje izpustov iz prometa, saj pomembno prispeva k opuščanju kratkih poti z avtomobili in zmanjševanju odvisnosti od njih. Obenem prispeva tudi k psihofizičnemu zdravju in varnosti prebivalcev ter mestnega okolja ter omogoča razvoj intenzivnih in raznolikih družbenih vezi. Na ta način bogati vsakdanje življenje prebivalcev in krepi socialni kapital, ki predstavlja ključni vir razvojne moči lokalnih skupnosti.

Vizijo sveta, v katerem lahko ljudje izberejo hojo kot način potovanja, ohranjanja zdravja in sprostitve, pomaga širiti tudi Mednarodna listina za hojo, ki jo je doslej podpisalo 9 slovenskih občin in več drugih organizacij, aprila letos tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Sprehodi so poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, ki je pred dobrimi 60 leti v svojem temeljnem delu Umiranje in življenje velikih ameriških mest (v slovenskem prevodu Nine Kozinc ga imamo od 2009) prva sistematično opozorila na pomen pešcev za vitalnost mest, na funkcije pločnikov in ulic, ki jih oživljajo pešci, ter na bogastvo in raznovrstnost uličnega življenja.

V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 spodbuja in podpira IPoP – Inštitut za politike prostora, skupno je bilo v enajstih letih do sedaj že 187 sprehodov v 39 mestih in mestecih, ki se jih je udeležilo prek 3500 sprehajalcev.

Foto: Marko Peterlin

1 comment

  1. Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina (DOR) je letos že osmič izvedlo Urbani sprehod po ulicah Tolmina. Tokratni tematski sprehod smo namenili pozornejšemu pregledu pasti, ki pretijo pešcem po ulicah Tolmina. Po sestavi poročila bomo to posredovali pristojnim, da bodo ustrezno ukrepali. Letošnji sprehod smo izvedli v ponedeljek 9.5. popoldan. Fotografije si lahko ogledate na https://www.facebook.com/DorTolmin.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri