Urbani sprehodi Jane’s Walk za boljši javni prostor

Sporočilo za medije

Vsako leto v mesecu maju po vsem svetu potekajo urbani sprehodi Jane’s Walk. Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci. Pri nas, kjer sprehode podpira IPoP – Inštitut za politike prostora, bodo letos oganizirani že devetič, napovedani pa so v 18 mestih.

Lansko leto je bilo sprehodov in sodelujočih mest v Sloveniji največ doslej, saj je potekalo kar 31 sprehodov v 23 mestih in mestecih. V nekaterih mestih so sprehodi postali že del tradicije, med njimi so na primer Celje, Škofja Loka, Tolmin, Novo mesto, Maribor in Ljubljana, vsako leto pa kje potekajo tudi prvič.

Sprehodi delujejo kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in ozaveščanje o pomenu hodljivosti mest. So enostavno in prijetno orodje za zaznavanje težav v mestu in izmenjavo idej o tem, kako bi jih odpravili ali drugače izboljšali kakovost življenja. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja.

Na sprehodih se oblikujejo tudi predlogi za izboljšave javnega prostora, zato so vedno posebej dobrodošli tudi predstavniki lokalne uprave in politike. V Tolminu je na primer občina pred leti nekaterim predlogom hitro prisluhnila in v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Tolmin in družbo Mercator uredila novo klančino na eni najbolj frekventnih lokacij v mestu. V Ljubljani je iniciativa Uredimo Vodnikovo tudi s pomočjo sprehodov Jane’s Walk vzpostavila tvorno sodelovanje z Mestno občino Ljubljana in Četrtno skupnostjo Šiška pri prizadevanjih za preobrazbo vpadnice v sodobno mestno cesto, obnova Vodnikove pa se je pričela to pomlad. Sprehodi so tako odlična orodja za vključujoče urejanje mesta, ideje za izboljšave v mestu pa lahko najdejo svoje udejanjanje tudi skozi mehanizem participativnega proračuna, ki se kot orodje in praksa za dejansko izvedbo predlogov izboljšav tudi pri nas vse bolj uveljavlja.

Letos bo globalna akcija Jane’s Walk potekala od 3. do 5. maja 2019, v Sloveniji pa bodo nekateri sprehodi potekali vse do konca meseca. Doslej so napovedani sprehodi v 18 mestih: Celju, Črnomlju, Domžalah, Dravogradu, Kamniku, Kočevju, Kopru, Kranju, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Postojni, Ptuju, Slovenj Gradcu, Sežani, Škofji Loki in Tolminu. Seznam sprehodov se sproti dopolnjuje in je na voljo na spletni strani http://ipop.si/urbani-sprehodi-janes-walk/.

Pobuda Jane’s Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. Posvečena je Jane Jacobs, urbani teoretičarki in aktivistki, ki je pred skoraj 60 leti s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. V preteklih sedmih letih je potekalo že 152 sprehodov, ki se jih je udeležilo več kot 3200 sprehajalcev. Ključno vlogo pri izvedbi sprehodov imajo lokalne nevladne organizacije in povezani posamezniki.

Foto: Marko Peterlin IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri