Nevenki Koprivšek v spomin

Sredi februarja nas je globoko pretresla novica, da je umrla Nevenka Koprivšek, ustanoviteljica in dolgoletna direktorica zavoda Bunker. Bila je tudi naša prijateljica, zaveznica in dragocena sopotnica, pogosto smo se srečevali z njo in tudi za IPoP je Nevenka bila in ostaja velik navdih.  

Prvič smo se kot IPoP z njo in z ekipo Bunkerja povezali poleti 2009 skozi prizadevanja Bunkerja za razvoj kulturne četrti na Taboru v Ljubljani. Skupaj smo podprli povezovanje različnih kulturnih akterjev v območju in izpostavili potencial kulturnega sektorja za revitalizacijo in regeneracijo urbanih območij. Iz Bunkerjevih prizadevanj se je potem pred natanko desetimi leti rodilo društvo Kulturna četrt Tabor, pri katerega ustanovitvi in delovanju je sodeloval tudi IPoP.

Naslednjič smo se bolj tesno povezali poleti 2015, ko je Evropo zaznamovala begunska kriza in so stotisoči beguncev, pretežno iz Sirije, prečkali naš prostor. Nevenka je takrat prevzela pobudo pri povezavi organizacij in posameznikov, ki so si prizadevali za pomoč beguncem, normalen človeški odziv na stisko sočloveka, in za kulturo dobrodošlice. IPoP je takrat sodeloval s partnerji iz Nemčije in Finske pri pilotnem projektu oživljanja zapuščenih prostorov v mestih s pomočjo beguncev, zato smo se dejavno vključili v organizacijo pomoči in odpiranje javne razprave glede sprejema in integracije beguncev.

Nazadnje so se naše poti intenzivneje prepletle lansko poletje, ko se je ponovno angažirala pri pripravi kandidature Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture in naslovila vsebine, povezane s podnebnimi spremembami. Tako kot vedno je tudi pri tej nalogi na kulturo gledala zelo široko in trdno verjela v njeno zmožnost, da poveže in naslovi zelo različne akterje, da animira in poveže skupnost, bogati lokalno življenje in neobremenjeno načenja velika razvojna vprašanja. Spet je znala videti daleč preko ozkih kulturnih okvirov, nasloviti prave izzive in povezati prave partnerje, s čimer je priprava prijave postala pomemben vir pobud za naslavljanje podnebnih sprememb v mestu.

Bunker je že od 2010 tudi član Mreže za prostor, ki jo koordinira IPoP, in dogodke mreže ali njenih članic je pogosto podprl tako, da nam je ponudil prostor v Stari mestni elektrarni Elektro Ljubljana.

Nevenkina zmožnost povezovanja različnih ljudi, področij, organizacij, kultur, je segla daleč preko njenega matičnega področja uprizoritvenih umetnosti in tudi prek polja kulture, bogatila je mnoge kolektive in posameznike ter nam vsem pomagala verjeti v velike nove možnosti. Šele čas bo pokazal, kje vse bo zazevala globoka praznina po njenem odhodu.

Foto: Nada Žgank

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri