Kulturna četrt Tabor je dobila svoje društvo

V prostorih Stare mestne elektrarne Elektra Ljubljana je v torek, 1. marca 2011 nastalo društvo Kulturna četrt Tabor. Na ustanovni skupščini društva so se zbrali predstavniki zelo različnih organizacij, ki jih druži želja po izboljšanju podobe soseske in kakovosti življenja na Taboru ter po skupnem delovanju s tem ciljem. Med ustanovnimi člani društva so Zavod Bunker, ki že nekaj let vodi in koordinira pobudo za oblikovanje ljubljanske kulturne četrti na Taboru, Dramska šola Barice Blenkuš, Moderna galerija, Osnovna šola Tone Čufar, Slovenski etnografski muzej, Kino Dvor in Inštitut za politike prostora. Ustanovitev društva je podprla tudi Četrtna skupnost Center, katere nova predsednica sveta je zelo konstruktivno sodelovala tudi na sami ustanovni skupščini. Društvo seveda ostaja odprto tako za nove institucionalne člane kot tudi posameznike, ki želijo prispevati h krepitvi značaja Tabora kot kulturne četrti.

Inštitut za politike prostora že dlje časa po svojih močeh podpira lokalno partnerstvo za razvoj kulturne četrti na Taboru. V tem delu mesta namreč delujejo številne ustanove povezane z umetnostjo in kulturo, ki pomembno sooblikujejo kulturni utrip mesta, in ki predstavljajo ključno sestavino za uspešno urbano regeneracijo širšega območja Tabora in tega dela centra Ljubljane od spodaj navzgor. Na seminarju, ki ga je IPoP v sodelovanju z Bunkerjem pripravil septembra 2009 so tako sodelujoči poudarili, da predstavlja kulturni sektor velik potencial za ekonomsko in socialno prenovo mest, ter izpostavili pomen  smiselnega povezovanja in nadgrajevanja programov, ki prispevajo k večji dodani vrednosti tako za kulturne institucije, prebivalce, lokalno gospodarstvo in druge lokalne ustanove ter posledično prinašajo tudi revitalizacijo in regeneracijo urbanih območij.

Na Dan soseda, spomladi 2010, je IPoP ponovno v sodelovanju z Bunkerjem in društvom Prostorož organiziral tudi delavnico na temo revitalizacije parka Tabor, ki je obravnavala urejanje parka z vključevanjem lokalne skupnosti, ter jeseni 2010 izdal tudi publikacijo z istim naslovom, v kateri so predstavljeni načrti za revitalizacijo parka.

Sodelovanje pri ustanovitvi društva Kulturna četrt Tabor je bila za IPoP tudi praznična, saj je prav istega dne minilo pet let od naše ustanovitve.

Naslovna grafika: Kombinat (Maša Cvetko, Tomaž Čeligoj, Ana Grk, Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tina Rugelj)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri