Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek)

“Never underestimate the power of a city to regenerate.”
– J. Jacobs

V mnogih mestih po svetu bi morali prvi konec tedna v maju potekati znameniti urbani sprehodi Jane’s Walk, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A tudi sprehodi, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki, teoretičarki in publicistki Jane Jacobs, so letos zaradi pandemije COVID-19 bili primorani biti drugačni. Na poziv koordinatorjev globalne akcije iz Toronta so tokrat značilni skupinski sprehodi ostali zgolj virtualni in pospremljeni z nizom globalnih in lokalnih spletnih dogodkov.

Sprehodi Jane’s Walk so zasnovani na dediščini legendarne ameriške urbane aktivistke in teoretičarke Jane Jacobs. Z organizacijo urbanih sprehodov Jane’s Walk so pred štirinajstimi leti v Torontu začeli mednarodno kampanjo spodbujanja aktivnega vključevanja prebivalcev v urejanje bivalnega okolja in razvijanja njihove prostorske pismenosti.

Urbani sprehodi, ki jih vodijo prebivalke in prebivalci sami, so enostavno in prijetno orodje za zaznavanje težav v mestu in izmenjavo idej o tem, kako bi jih odpravili in izboljšali pogoje bivanja in kakovost življenja. Delujejo kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti ter kot način javne razprave o stanju in urejanju lokalnega prostora. V času epidemije vsi na vsakodnevnih sprehodih zelo dobro zaznavamo, kako pomembna je možnost kvalitetnega preživljanja časa v okviru naše ožje bivalne soseske in lokalnega okolja.

Sprehodi Jane’s Walk vsako leto potekajo prvi konec tedna v maju Jane Jacobs se je rodila 4. maja letos pa se je izvedba na pobudo organizatorjev iz Toronta večinoma preselila v virtualno okolje. V petek, 1. maja 2020, je tako potekal globalno usklajen ogled filma Citizen Jane – Battle for the City, globalni Festival urbanih sprehodov pa se je nadaljeval 2. maja 2020 s predavanjem Jana Gehla o vplivu pandemije novega koronavirusa COVID-19 na javni prostor in življenje v mestih. V Sloveniji smo že deseto izvedbo urbanih sprehodov prav tako obeležili s spletnim srečanjem organizatorjev v četrtek, 7. maja 2020, prek Facebook strani Urbani sprehodi Jane’s Walk.

Potekali pa so tudi že nekateri lokalni dogodki. Prvi konec tedna v maju so v Celju organizatorji spodbudili sprehajalce, da se sprehodijo po zgodovini celjskih urbanih sprehodov in nato na individualnih sprehodih preverijo, kaj se spremenilo od izvedbe preteklih sprehodov dalje. Na Ptuju so organizatorji iz ZRC Bistra prav tako nadaljevali leta 2017 začeto tradicijo in so zainteresiranim sprehajalcem ponudili kar štiri virtualne sprehode. Več virtualnih sprehodov naj bi sledilo še v naslednjih tednih, skupne sprehode v živo pa večina organizatorjev načrtuje septembra, v času Evropskega tedna mobilnosti, seveda, če bodo razmere to omogočale.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 spodbuja in podpira IPoP – Inštitut za politike prostora, ki vsako leto povabi k pripravi sprehodov, koordinira organizacijo in nudi pomoč pri pripravi sprehodov, sestavi skupni program sprehodov, skrbi za skupno informiranje javnosti o akciji ter preko svojih komunikacijskih kanalov širi sporočila s sprehodov. Povezovanje organizatorjev urbanih sprehodov krepi sporočila akcije, širi zanimanje javnosti za bivalno okolje ter neposredno vključevanje prebivalcev v njegovo urejanje, obenem pa opozarja na pomen hoje za razvoj lokalnega okolja in skupnosti in za razvoj hoji prijaznega okolja ter spodbuja k hoji v lokalnem okolju in opravljanju kratkih poti po opravkih peš.

Posnetek spletnega dogodka, na katerem je 10 slovenskih organizatorjev sprehodov ob 10. izvedbi sprehodov pri nas predstavilo svoje dosedanje izkušnje in izmenjalo poglede na spremembe v uporabi javnega prostora v času epidemije, je na voljo na tej povezavi.

Več o urbanih sprehodih Jane’s Walk

Naslovna fotografija: FB Live Jane’s Walk 2020 – Urbani sprehodi v karanteni

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri