Jane’s Walk 2020

V mnogih mestih po svetu bi se morali prvi konec tedna v maju odvijati sprehodi, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A tudi urbani sprehodi Jane’s Walk, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, so letos drugačni. Na poziv koordinatorske organizacije iz Toronta so bili tokratni spomladanski sprehodi zgolj virtualni, pospremljeni z nizom globalnih in lokalnih spletnih dogodkov. 1. maja 2020 je potekal globalno usklajen ogled filma Citizen Jane – Battle for the City, globalni festival pa se je nadaljeval 2. maja 2020 s predavanjem Jana Gehla o COVID-19 in javnem prostoru. Pri nas smo že deseto izvedbo urbanih sprehodov v Sloveniji obeležili s spletnim dogodkom v četrtek, 7. maja 2020 prek Facebook strani Urbani sprehodi Jane’s Walk, v nekaterih mestih pa so organizatorji pripravili tudi virtualne sprehode. Več o sprehodih maja 2020 na tej povezavi.

Prvi sprehodi v fizičnem prostoru so sledili junija in julija, še več sprehodov pa bo sledilo v jesenskih mesecih. Za zdaj so ob Celju in Slovenj Gradcu napovedani še sprehodi v Kočevju, Ljubljani, Mariboru, Postojni, Sežani in ponovno v Slovenj Gradcu. Podrobnosti o letošnjih sprehodih najdete v nadaljevanju (seznam se sproti dopolnjuje).

Celje, Hoja kot raba zelenih površin. Četrtek, 18. junija 2020 ob 16:30, zbirno mesto je bilo pri Splavarju ob Savinji. Sprehod je vodila Andreja Džakušič.

Kočevje, Otroci v mestnem jedru. Sreda, 23. septembra 2020 ob 9:45, zbirno mesto je na mestni ploščadi. Sprehod organizira IPoP – Inštitut za politike prostora v sodelovanju z Občino Kočevje in Osnovno šolo Zbora odposlancev (dogodek ni odprt za javnost).

Maribor, Zgodba o klopeh in ljudeh. Četrtek, 15. oktobra 2020 ob 17:30, zbirno mesto je Židovski trg. Sprehod organizira Projektna skupina “Zgodba o klopeh in ljudeh”, vodila pa ga bo Andreja Golob.

Postojna, Drevesa v mestu. Torek, 22. septembra 2020 ob 8:30, zbirno mesto park SGLŠ. Sprehod organizira društvo Prostor v sodelovanju s SGLŠ in Hortikulturo Sežana, vodila pa ga bo Karmen Tomažič.

Sežana, SEŽAleznica. Četrtek, 17. septembra 2020 ob 17.00, zbirno mesto je na železniški postaji Sežana. Sprehod v sodelovanju z Mladinskim centrom Podlaga organizira Petra Grmek, ki ga bo tudi vodila.

Slovenj Gradec, Sprehod ob mestnem obzidju. Sobota, 4. julij 2020 ob 10:30, zbirno mesto je bilo pred nekdanjo mestno hišo. Sprehod je organiziral Koroški pokrajinski muzej, vodila pa ga je Nataša Škorjanc.

Kaj so urbani sprehodi Jane’s Walk

Urbani sprehodi Jane’s Walk  so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

V zadnjih desetletjih se je po vsem svetu razširilo zavedanje, da mesta z živahnim vsakdanjim utripom, s pestro ponudbo programov v objektih in s takšnimi ureditvami javnega prostora, ki prebivalce spodbujajo, da po vsakdanjih opravkih hodijo peš, svojim prebivalcem omogočajo višjo kakovost življenja. Dobra hodljivost mest, kot poimenujemo prijaznost mestnega okolja za pešačenje, zelo pomembno prispeva k psihofizičnemu zdravju in varnosti prebivalcev ter mestnega okolja. Obenem pešačenju prilagojena organiziranost mesta spodbuja tudi razvoj lokalnega gospodarstva, kot so lokalne trgovine, storitvene dejavnosti ali kreativne industrije. Hodljivost mesta omogoča razvoj intenzivnih in raznolikih družbenih vezi ter tako bogati vsakdanje življenje prebivalcev in krepi socialni kapital, ki predstavlja ključni vir razvojne moči lokalnih skupnosti.

Urbane sprehode Jane’s Walk v Sloveniji od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora.

Pobuda Jane’s Walk

Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci.

Urbani sprehodi Jane’s Walk potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Namen sprehodov Jane’s Walk je ponovno odkriti skrite razsežnosti naših mest z očmi pešca in radovednega opazovalca. Odkriti kaj je tisto, kar morajo vsebovati pešcu prijazne ureditve in kaj dela naše ulice in trge varne za prebivalce in obiskovalce, obenem pa povezovati ljudi v prizadevanjih za vsakodnevnemu življenju prijazne mestne četrti.

V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. Od 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade. Pri nas sprehodi potekajo od leta 2011, skupno je bilo v osmih letih do sedaj že 176 sprehodov v 39 mestih in mestecih, ki se jih je udeležilo prek 3200 sprehajalcev.

Urbani sprehodi v preteklih letih

2019 je v 18 mestih po Sloveniji potekalo 23 sprehodov

2018 je v 23 mestih po Sloveniji potekalo 31 sprehodov

2017 je v 20 mestih po Sloveniji potekalo 26 sprehodov

2016 je v 14 mestih po Sloveniji potekalo 21 sprehodov

2015 je v 17 mestih po Sloveniji potekalo 22 sprehodov

2014 je v 10 mestih po Sloveniji potekalo 17 sprehodov

2013 je v 11 mestih po Sloveniji potekalo 16 sprehodov

2012 je v 9 mestih po Sloveniji potekalo 14 sprehodov

2011 so bili v Ljubljani izvedeni štirje sprehodi

Jane's Walk publikacija

Priročnik za organizacijo urbanih sprehodov

Inštitut za politike prostora je v letu 2012 pripravil priročnik za organizacijo, ki je lokalnim partnerjem v pomoč pri pripravi in izvedbi sprehodov. V publikaciji so zbrana besedila o Jane Jacobs in o pomenu pešačenja, poročila s petih sprehodov v letu 2011 ter nasveti in orodja za organizacijo urbanih sprehodov Jane’s Walk. V priročniku je še katalog hodljivosti, povzet po spletni strani organizacije Jane’s Walk in prilagojen našim razmeram, ki bo prispeval k splošnemu zavedanju o pomenu hodljivosti v mestih.

Poleg omejene naklade tiskane publikacije je priročnik na voljo tudi v elektronski različici.

Povezave:

– Priročnik za organizacijo urbanih sprehodov

Spletna stran pobude Jane’s Walk

Foto: Marko Peterlin

22 comments

  1. Pingback: Festival hoje
Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri