Pridružite se globalni akciji urbanih sprehodov Jane’s Walk

“Na mestnih ulicah se zaupanje gradi postopoma s številnimi drobnimi stiki na pločniku.” – J. Jacobs

Letos bo globalna akcija Jane’s Walk potekala od 3. do 5. maja 2019, pri nas pa bodo nekateri sprehodi potekali tudi še v tednu do 12. maja 2019.  Vabimo vas, da se pridružite organizaciji sprehoda v vašem kraju! Prosimo vas, da osnovne podatke o sprehodu posredujete prek spletnega obrazca ali po e-pošti urbani.sprehodi@ipop.si.

Z organizacijo sprehodov, poimenovanih po legendarni ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, so pred trinajstimi leti v Kanadi začeli mednarodno kampanjo spodbujanja aktivnega vključevanja prebivalcev v urejanje bivalnega okolja in sočasnega razvijanja urbane pismenosti. Sprehodi delujejo kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti ter kot način javnega razpravljanja o stanju v prostoru. Zato so na sprehodih vedno posebej dobrodošli tudi predstavniki lokalne uprave in politike.

Urbani sprehodi, ki jih vodijo prebivalke in prebivalci sami, so enostavno in prijetno orodje za zaznavanje težav v mestu in izmenjavo idej o tem, kako bi jih odpravili ali drugače izboljšali kakovost življenja. S tem se lepo dopolnjujejo s prakso participativnih proračunov po občinah, ki se zadnja leta uveljavlja tudi pri nas in omogoča dejansko izvedbo idej, porojenih na sprehodih. Zato želimo letos še bolj poudariti potencial urbanih sprehodov kot orodja za vključujoče urejanje mesta, organizatorje pa še posebej spodbujamo k sprehodom, prek katerih bi ideje za izboljšave v mestu lahko našle svoje udejanjanje tudi skozi mehanizem participativnega proračuna.

Foto: arhiv Urbani brlog

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 spodbuja in podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. Marca povabi k pripravi sprehodov, koordinira in nudi pomoč pri pripravi sprehodov, sestavi skupni program sprehodov, skrbi za skupno komuniciranje o akciji ter preko svojih kanalov širi sporočila s sprehodov.  Povezovanje slovenskih organizatorjev sprehodov je namenjeno predvsem povečanju učinkov akcije v Sloveniji in zbujanju zanimanja javnosti za bivalno okolje ter neposredno vključevanje prebivalcev v njegovo urejanje. S sprehodi IPoP hkrati spodbuja tudi spremembe potovalnih navad v smeri opravljanja kratkih poti peš.

Več o urbanih sprehodih Jane’s Walk

Naslovna fotografija: arhiv Paz!Park

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri