Festival hoje

logo_FESTIVAL-HOJE-3logo_FESTIVAL-HOJE-03

Ulični festival, petek, 6. maja 2016 od 16h do 22h, Belokranjska 6, Ljubljana

V Savskem naselju bo prvi petek v maju potekal Festival hoje, ki ga organizira Inštitut za politike prostora v sodelovanju s Kulturnim društvom prostoRož ob podpori Mestne občine Ljubljana – Zelene prestolnice Evrope 2016.

Zelena mesta spodbujajo hojo kot najpomembnejšo obliko trajnostne mobilnosti zato, ker prispeva h kakovosti fizičnega in družbenega okolja in ima hkrati tudi pozitivne učinke na gospodarstvo in zdravje. Pešačenje je najbolj dostopen način premikanja po mestu, dobro vpliva na poslovni utrip, na razvoj tržnih in storitvenih dejavnosti v naselju, še zlasti pa na stanje okolja. Slednje dobro dokazuje tudi preporod mestnega središča v Ljubljani ob postopnem omejevanju motornega prometa.

Hodljivost se v Ljubljani nedvomno izboljšuje, predvsem v mestnem središču je izjemno dobra, območje pa se s preureditvijo Slovenske še širi. Velik potencial za izboljšave pa je tudi v območjih izven središča mesta ter v posameznih mobilnostnih praksah, kot so prihodi v šolo in na delo, ki so aktualni v vseh delih mesta. Povečanje deleža poti, opravljenih peš, predvideva tudi Prometna politika Mestne občine Ljubljana.

Festival hoje je prvi festival v Sloveniji, namenjen izključno promociji hoje kot pogosto zapostavljeni obliki trajnostne mobilnosti.

Festival bo izvrstna priložnost za Ljubljančane, da skupaj oblikujemo pobude namenjene prijetnejši hoji in boljši hodljivosti mesta.

KR2-fotoDavidLotric-1024x682

Program festivala

Festival bo otvorilo pet urbanih sprehodov, ki se bodo sočasno začeli v različnih predelih Ljubljane in se bodo vsi zaključili na prizorišču festivala pred Domom skupnosti v Savskem naselju, Belokranjska 6. Sprehajalci bomo tam strnili vtise v pobude za večjo privlačnost mestnega prostora za vsakdanjo hojo. Na prizorišču festivala bodo sočasno s sprehodi in delavnicami potekale različne dejavnosti, ki bodo poudarjale pomen raznolikih lokalnih storitev za hoji prijazne soseske.

Festivalski program v Savskem naselju

16:00    Razstava v knjižnici: Savsko naselje – najstarejša ljubljanska stanovanjska soseska Mestna knjižnica Ljubljana – Knjižnica Savsko naselje

16:00   Bralnica na prostem Mestna knjižnica Ljubljana – Knjižnica Savsko naselje

16:15    Delavnica šivanja nahrbtnika za otroke in starše FLiKEpike tečaji šivanja

16:15    Izdelava nakita in rožic iz krep papirja za otroke in odrasle Hrvatsko društvo Ljubljana

18:00   Izmenjevalnica (menjaj živila za oblačila) Prostovoljni projekt pod okriljem Rdečega križa Ljubljana

18:00   Turnir v namiznem tenisu

18:30   Delavnica oblikovanja pobud za bolj hodljivo mesto IPoP

19:00   Predstavitev Savskega sadovnjaka in obnove igrišča ob Savskem hribu prostoRož

19:30   Nastop glasbene šole  Amarilis

20:00   Nastop amaterske plesne skupine

21:00   Film Limonada Maja Prettner

Glasbena podlaga: DJ daMARiS

Urbani sprehodi Jane’s Walk

Urbani sprehodi Jane’s Walk, sprehodi po mestnih soseskah, so orodje za zaznavanje prostora z vidika pešca in spodbujanje hoje po vsakdanjih opravkih. Sprehajalci bodo na tematsko obarvanih sprehodih pod vodstvom izkušenih vodij sprehodov spoznavali svoje mesto ter fizične in družbene pogoje za hojo. Tako kot vsi urbani sprehodi bodo tudi ti zastavljeni interaktivno, kot pogovor o prostoru, po katerem se sprehajamo.

V Sloveniji urbani sprehodi Jane’s Walk v organizaciji Inštituta za politike prostora potekajo od leta 2011 in skupno jih je bilo v petih letih že 73, udeležilo pa se jih je prek 1400 sprehajalcev. Samo lani so slovenski organizatorji skupaj izvedli 22 sprehodov v 17 slovenskih mestih. Za letos je doslej napovedanih 21 sprehodov v 14 mestih in mestecih, od tega 7 v Ljubljani.

V okviru Festivala hoje bo potekalo 5 sočasnih sprehodov:

Center – Politično mesto. Ob 16. uri pred Mestno hišo. Sprehod vodita Pavel Gantar in Urban Jeriha. Dogodek na Facebooku.

Šiška – Bivalno mesto. Ob 16. uri pred Plečnikovo cerkvijo v Šiški. Sprehod vodi Marko Peterlin. Dogodek na Facebooku.

Bežigrad – Zeleno mesto. Ob 16.30 na križišču Baragove in Vojkove. Sprehod vodita Maja Simoneti in Peter Prinčič. Dogodek na Facebooku.

Moste – Industrijsko mesto. Ob 16.30 je pred pošto Moste. Sprehod vodi Tadej Žaucer. Dogodek na Facebooku.

BTC – Potrošniško mesto. Ob 16.30 na Trgu mladih pred Cityparkom. Sprehod vodita Tatjana Marn in Matjaž Uršič. Dogodek na Faceboku.

Vsi sprehodi se zaključijo v Savskem naselju.

Zemljevid sprehodov.

Vabljeni!

NAVODILA ZA POT: Vabimo vas, da na dogodek pridete peš, s kolesom ali javnim prevozom. V bližini prizorišča so avtobusne postaje Savsko naselje (avtobusi št. 2, 12, 27), Savske stolpnice (avtobusi št. 7, 19, 22), Flajšmanova (avtobusi št. 12, 27), Pokopališka (avtobusi št. 2, 7, 22, 24) in Središka (avtobusi št. 12, 27). Z glavne železniške postaje lahko pridete tudi peš, pot vam bo vzela približno 15 minut.

ŽEJA: Na prizorišču bo sicer poskrbljeno za osvežitev, vseeno pa vas naprošamo, da prinesete svoje bidone, ki jih boste lahko napolnili s svežo vodo.

Pri organizaciji in izvedbi festivala nam pomagajo Kulturno društvo prostoRož, FLiKEpike tečaji šivanja, Amarilis glasbena šola, Izmenjevalnica, Mestna knjižnica Ljubljana, Maja Prettner, Boris Dežman, Hrvatsko društvo Ljubljana, DJ daMARiS, Pr´ Konc, Samooskrbna skupnost Pod kozolcem, Bar Gas Station in mnogi drugi.

Kratko poročilo in fotografije

 

Festival sofinancira Mestna občina Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016

logotipi-zelena prestolnica

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Dosegljiva stanovanja

Vabimo vas, da se nam pridružite na posvetu Dosegljiva stanovanja, ki bo 18. decembra 2017 ob 13. uri v prostorih Ministrstva za okolje in prostor, Dunajska 21, Ljubljana (velika sejna soba v podhodu).

Na posvetu se bomo seznanili z akcijskim načrtom Partnerstva za stanovanja v okviru Urbane agende za EU in izvajanjem Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025.

Urbana agenda za EU (UAEU) vzpostavlja okvir za boljše usklajevanje politik, akterjev in deležnikov upravljanja ter boljše razumevanje razvoja mest. Kot ključni mehanizem za izvajanje urbane agende delujejo t.i. partnerstva, v katerih sodelujejo evropska mesta, države članice, Evropska komisija in druge evropske ustanove. Cilj Partnerstva za stanovanja je spodbujati dostopnost kakovostnih stanovanj. Partnerstvo se osredotoča na javna dostopna stanovanja, pravila o državnih pomočeh in splošno stanovanjsko politiko. Ukvarja se tako z občinskimi, socialnimi, zadružnimi kot z najemniškimi stanovanji in dostopnim lastništvom stanovanj. Ne ukvarja se s stanovanji za nujne primere ali izključno tržnim najemom in lastništvom domov.

Resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025 (NSP) je eden ključnih dokumentov za reševanje stanovanjske problematike v prihodnje in oblikuje aktivno stanovanjsko politiko. Pri oblikovanju programa je bilo vodilo načelo javnega interesa in dolgoročno zagotavljanje kakovosti bivanja za vse prebivalce. Posebno pozornost NSP posveča mladim, starejšim in ranljivejšim skupinam prebivalcev. V NSP so zastavljeni dolgoročni cilji, ki so bili s strani javnosti že sprejeti s širšo stopnjo konsenza: uravnotežena ponudba primernih stanovanj, lažja dostopnost do stanovanj, kakovostna in funkcionalna stanovanja, večja stanovanjska mobilnost prebivalstva.

PROGRAM

13.00–13.15

Pozdrav

13.15–14.00

Partnerstvo za stanovanja Urbane agende za EU (Črtomir Remec, SSRS)

Izvajanje Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025 (Vesna Dragan, MOP)

14.00–15.00

Razprava (Moderira: Marko Peterlin, IPoP)

 

Prosimo, da potrdite svojo udeležbo do četrtka, 14. 12. 2017 na petra.ockerl@ipop.si.

Dogodek poteka v okviru Podpore izvajanju urbane politike in programu URBACT.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt