Festival hoje

logo_FESTIVAL-HOJE-3logo_FESTIVAL-HOJE-03

Ulični festival, petek, 6. maja 2016 od 16h do 22h, Belokranjska 6, Ljubljana

V Savskem naselju bo prvi petek v maju potekal Festival hoje, ki ga organizira Inštitut za politike prostora v sodelovanju s Kulturnim društvom prostoRož ob podpori Mestne občine Ljubljana – Zelene prestolnice Evrope 2016.

Zelena mesta spodbujajo hojo kot najpomembnejšo obliko trajnostne mobilnosti zato, ker prispeva h kakovosti fizičnega in družbenega okolja in ima hkrati tudi pozitivne učinke na gospodarstvo in zdravje. Pešačenje je najbolj dostopen način premikanja po mestu, dobro vpliva na poslovni utrip, na razvoj tržnih in storitvenih dejavnosti v naselju, še zlasti pa na stanje okolja. Slednje dobro dokazuje tudi preporod mestnega središča v Ljubljani ob postopnem omejevanju motornega prometa.

Hodljivost se v Ljubljani nedvomno izboljšuje, predvsem v mestnem središču je izjemno dobra, območje pa se s preureditvijo Slovenske še širi. Velik potencial za izboljšave pa je tudi v območjih izven središča mesta ter v posameznih mobilnostnih praksah, kot so prihodi v šolo in na delo, ki so aktualni v vseh delih mesta. Povečanje deleža poti, opravljenih peš, predvideva tudi Prometna politika Mestne občine Ljubljana.

Festival hoje je prvi festival v Sloveniji, namenjen izključno promociji hoje kot pogosto zapostavljeni obliki trajnostne mobilnosti.

Festival bo izvrstna priložnost za Ljubljančane, da skupaj oblikujemo pobude namenjene prijetnejši hoji in boljši hodljivosti mesta.

KR2-fotoDavidLotric-1024x682

Program festivala

Festival bo otvorilo pet urbanih sprehodov, ki se bodo sočasno začeli v različnih predelih Ljubljane in se bodo vsi zaključili na prizorišču festivala pred Domom skupnosti v Savskem naselju, Belokranjska 6. Sprehajalci bomo tam strnili vtise v pobude za večjo privlačnost mestnega prostora za vsakdanjo hojo. Na prizorišču festivala bodo sočasno s sprehodi in delavnicami potekale različne dejavnosti, ki bodo poudarjale pomen raznolikih lokalnih storitev za hoji prijazne soseske.

Festivalski program v Savskem naselju

16:00    Razstava v knjižnici: Savsko naselje – najstarejša ljubljanska stanovanjska soseska Mestna knjižnica Ljubljana – Knjižnica Savsko naselje

16:00   Bralnica na prostem Mestna knjižnica Ljubljana – Knjižnica Savsko naselje

16:15    Delavnica šivanja nahrbtnika za otroke in starše FLiKEpike tečaji šivanja

16:15    Izdelava nakita in rožic iz krep papirja za otroke in odrasle Hrvatsko društvo Ljubljana

18:00   Izmenjevalnica (menjaj živila za oblačila) Prostovoljni projekt pod okriljem Rdečega križa Ljubljana

18:00   Turnir v namiznem tenisu

18:30   Delavnica oblikovanja pobud za bolj hodljivo mesto IPoP

19:00   Predstavitev Savskega sadovnjaka in obnove igrišča ob Savskem hribu prostoRož

19:30   Nastop glasbene šole  Amarilis

20:00   Nastop amaterske plesne skupine

21:00   Film Limonada Maja Prettner

Glasbena podlaga: DJ daMARiS

Urbani sprehodi Jane’s Walk

Urbani sprehodi Jane’s Walk, sprehodi po mestnih soseskah, so orodje za zaznavanje prostora z vidika pešca in spodbujanje hoje po vsakdanjih opravkih. Sprehajalci bodo na tematsko obarvanih sprehodih pod vodstvom izkušenih vodij sprehodov spoznavali svoje mesto ter fizične in družbene pogoje za hojo. Tako kot vsi urbani sprehodi bodo tudi ti zastavljeni interaktivno, kot pogovor o prostoru, po katerem se sprehajamo.

V Sloveniji urbani sprehodi Jane’s Walk v organizaciji Inštituta za politike prostora potekajo od leta 2011 in skupno jih je bilo v petih letih že 73, udeležilo pa se jih je prek 1400 sprehajalcev. Samo lani so slovenski organizatorji skupaj izvedli 22 sprehodov v 17 slovenskih mestih. Za letos je doslej napovedanih 21 sprehodov v 14 mestih in mestecih, od tega 7 v Ljubljani.

V okviru Festivala hoje bo potekalo 5 sočasnih sprehodov:

Center – Politično mesto. Ob 16. uri pred Mestno hišo. Sprehod vodita Pavel Gantar in Urban Jeriha. Dogodek na Facebooku.

Šiška – Bivalno mesto. Ob 16. uri pred Plečnikovo cerkvijo v Šiški. Sprehod vodi Marko Peterlin. Dogodek na Facebooku.

Bežigrad – Zeleno mesto. Ob 16.30 na križišču Baragove in Vojkove. Sprehod vodita Maja Simoneti in Peter Prinčič. Dogodek na Facebooku.

Moste – Industrijsko mesto. Ob 16.30 je pred pošto Moste. Sprehod vodi Tadej Žaucer. Dogodek na Facebooku.

BTC – Potrošniško mesto. Ob 16.30 na Trgu mladih pred Cityparkom. Sprehod vodita Tatjana Marn in Matjaž Uršič. Dogodek na Faceboku.

Vsi sprehodi se zaključijo v Savskem naselju.

Zemljevid sprehodov.

Vabljeni!

NAVODILA ZA POT: Vabimo vas, da na dogodek pridete peš, s kolesom ali javnim prevozom. V bližini prizorišča so avtobusne postaje Savsko naselje (avtobusi št. 2, 12, 27), Savske stolpnice (avtobusi št. 7, 19, 22), Flajšmanova (avtobusi št. 12, 27), Pokopališka (avtobusi št. 2, 7, 22, 24) in Središka (avtobusi št. 12, 27). Z glavne železniške postaje lahko pridete tudi peš, pot vam bo vzela približno 15 minut.

ŽEJA: Na prizorišču bo sicer poskrbljeno za osvežitev, vseeno pa vas naprošamo, da prinesete svoje bidone, ki jih boste lahko napolnili s svežo vodo.

Pri organizaciji in izvedbi festivala nam pomagajo Kulturno društvo prostoRož, FLiKEpike tečaji šivanja, Amarilis glasbena šola, Izmenjevalnica, Mestna knjižnica Ljubljana, Maja Prettner, Boris Dežman, Hrvatsko društvo Ljubljana, DJ daMARiS, Pr´ Konc, Samooskrbna skupnost Pod kozolcem, Bar Gas Station in mnogi drugi.

Kratko poročilo in fotografije

 

Festival sofinancira Mestna občina Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016

logotipi-zelena prestolnica

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Dobre prakse in sodelovanje z javnostjo pri urejanju prometa

13. marec 2018, 14.00–16.00, Stara lekarna Pretorske palače, Koper

Slovenske lokalne skupnosti so se v luči izvajanja sprejetih Celostnih prometnih strategij in v vse močnejši želji zagotoviti dobre pogoje za trajnostno mobilnost, izboljšati kakovost javnega prostora in zraka v mestih lotile uvajanja številnih ukrepov urejanja prometa. Večinoma gre za spremembe, ki neposredno vplivajo na vsakdanje življenje ljudi, saj poskušajo spremeniti njihove vedenjske vzorce in navade.

Pri tem se vse pogosteje postavlja vprašanje, katere ukrepe uvesti in kako z njimi seznaniti prebivalce, da jih bodo ti dobro sprejeli, in bodo spremembe uspešne, zato vas vabimo na pogovor o dobrih praksah urejanja prometa in uspešnih pristopih sodelovanja z javnostjo.

Pogovarjali se bomo tako o različnih ukrepih in politikah urejanja prometa kot o sodelovanju z javnostjo kot pomembni sestavini vseh vrst ukrepov. Izhajali bomo iz izkušenj in znanja, ki smo jih v preteklih letih zbrali na IPoP in jih predstavili v treh nedavno objavljenih publikacijah:

– Politike prostora – O izzivih lokalnih skupnosti med Ljubljano in Seulom

– Z – Priročnik za boljše in lažje sodelovanje z javnostjo pri urejanju prostora in

– Mesta mestom – Katalog URBACT dobrih praks za trajnostni urbani razvoj

Dogodek je namenjen predvsem predstavnikom občin in javnih služb, ki se na kakršen koli način ukvarjajo z urejanjem prometa v svoji občini, pa drugi zainteresirani javnosti. Namen organizatorja je spodbuditi sproščen pogovor in ustvarjalno izmenjavo mnenj.*

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite do petka, 9. 3. 2018, s prijavo na tej povezavi.

 

*Udeleženci bodo med drugim prejeli tudi Z – Priročnik za boljše in lažje sodelovanje z javnostjo pri urejanju prostora, v katerem so praktični napotki za izvedbo procesa sodelovanja z javnostjo in Mesta mestom: Katalog URBACT dobrih praks za trajnostni urbani razvoj.

 

Foto: Tobias Hase

Več dogodkov
Napovednik Trajekt