Hoja združuje, Jane’s Walk seminar v Zagrebu

20. 06. 2018

V maju je bil v Zagrebu seminar Jane’s Walk: A City from a Walking Perspective, Examples of Good Practice. Seminar z mednarodno udeležbo so organizatorji, Center za kulturo Trešnjevka, Zeleni klik in Mapiranje Trešnjevke, razvili okrog mednarodnega gibanja  Jane’s Walk, v okviru katerega v mestih po svetu že od leta 2007 vsak prvi konec tedna v maju potekajo urbani sprehodi poimenovani po Jane Jacobs, znani ameriški aktivistki in novinarki, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uspešno preprečevala gentrifikacijo New Yorka in drugih velikih mest v ZDA, neumorno zagovarjala pomen vsakdanjega uličnega življenja in se s svojimi teksti in javnimi nastopi upirala radikalnim načrtom prenove mest ter tako postala vzor današnjim zagovornikom hodljivosti in pešcem prijaznega mesta.

V Sloveniji Urbani sprehodi Jane’s Walk potekajo od leta 2011, izvedbo poganja IPoP – Inštitut za politike prostora, sprehode pa učinkovito organizirajo lokalni akterji v številnih mestih, letos maja je bilo izvedenih 31 sprehodov v 23 krajih. Urbani sprehodi spodbujajo prebivalce, da se ozrejo okrog sebe, od blizu bolje spoznajo svoje bivalno okolje in svoje sosede, postali pa so tudi zelo uporabna metoda dela. Prostorski načrtovalci in raziskovalci vse večkrat  v procesih analiziranja razmer in snovanja novih idej pomislijo na možnost, da bi z organiziranim sprehodom proučili fizične in družbene značilnosti nekega okolja, možnost opazovati in v živo srečati lokalne prebivalce, zaposlene, izvajalce dejavnosti, otroke pri igri in na poti v šolo, lahko pomembno prispeva h kakovosti ocene stanja in novih rešitev, odpira pa tudi lepe priložnosti za aktivno vključevanje lokalnih akterjev v izvedbo novih ureditev in programov.

Slika 1: udeleženci seminarja se zbirajo (foto arhiv: Mapiranje Trešnjevke)

Organizatorji seminarja so v Zagrebu k besedi povabili goste z Dunaja in Ljubljane. Andreas Lindinger – Jane’s Walk Vienna, Florian Lorenz – Smarter than car, Maja Simoneti – IPoP in Vanja Radovanovič – Mapiranje Trešnjevke so predstavili izkušnje z urbanimi sprehodi in različna druga prizadevanja svojih organizacij za popularizacijo hoje kot vsakdanje oblike mobilnosti. Udeleženci so se skupaj tudi sprehodili po Zagrebu, pridružili pa so se jim tudi študentje mednarodnega programa »4cities« (ERASMUS MUNDUS JOINT MASTERS DEGREE) in profesor Joshua Grigsby z Dunajske univerze.

Slika 2 : udeleženci na sprehodu (foto arhiv: Mapiranje Trešnjevke)

Maja Simoneti je na seminarju spregovorila o slovenskih izkušnjah z urbanimi sprehodi Jane’s Walk  in predvsem tudi s programom Aktivno v šolo, osvetlila je dejstvo, da je bila hoja dolgo časa na obrobju prometne politike, zadnje čase pa zaradi povečanega zanimanja za javno zdravje, varstvo okolja in trajnostno mobilnost ponovno odkrivamo njene koristi in vlogo v vsakdanjem življenju. Predstavitev programa Aktivno v šolo in slovenskih izkušenj z organizirano hojo in kolesarjenjem v šolo je zbudila veliko zanimanje udeležencev. Ideja, da bi otroci ponovno v večjem številu hodili samostojno v šolo, je zelo živa. Gosta z Dunaja sta poročala o podobnih prizadevanjih za ureditev varnih šolskih poti in odstranjevanje avtomobilov iz ožjega območja šolskih stavb kot jih gojijo slovenski partnerji in šole v programu Aktivno v šolo ter o nameri, da tudi na Dunaju sprožijo pobudo za organizirano hojo in kolesarjenje otrok v šolo.

 

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt