Vabimo na usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vabi predstavnike šol in občin, učitelje in druge zainteresirane, ki bi želeli podpreti otroke pri aktivni hoji v šolo s Pešbusom in Bicivlakom, da se udeležijo brezplačnega spletnega usposabljanja v sredo, 13. 3. 2024. Izvedeli boste vse potrebno za zagon in izvajanje Pešbusa in/ali Bicivlaka ter spoznali dva izkušena izvajalca. Predstavljeni bodo tudi platforma za beleženje načina hoje v šolo in rezultati lanskega prvega množičnega preverjanja. Prijava je obvezna. Vabljeni!

Aktivna hoja v šolo peš ali s kolesom je dokazano dobra za zdravje in počutje otrok. Na poti v šolo se otroci razgibajo, prebudijo, družijo in po svoje pripravijo na pouk.To dobro dene njihovemu počutju in razpoloženju in hkrati prispeva k razvoju samostojnosti, vključevanju v lokalno okolje in promet. Tako otroci mimogrede razvijajo zdrave navade in pridobivajo izkušnje za aktiven način življenja.

Za spodbujanje aktivne hoje v šolo najmlajših šolarjev, ki potrebujejo spremstvo na poti v šolo, sta zelo primerni dejavnosti Pešbus in BicivlakGre za načina spremljane hoje v šolo, ki se izvaja peš ali s kolesom, v organiziranih skupinah, po premišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Skupine otrok spremljajo odrasli. Pešbus in Bicivlak se lahko izvajata samo krajši čas, poskusno ali pa redno. V Sloveniji so Pešbus in Bicivlak od leta 2015 na različne načine preizkusili najmlajši šolarji že na več kot 150 šolah. Narašča število šol, na katerih program vsaj kakšen dan v tednu poteka vse šolsko leto. 

Letos bo usposabljanje potekalo v sredo, 13. 3. 2024, od 13.30 do 16.00, prek spletne platforme Zoom. Vaše prijave zbiramo do 11. 3. 2024. Prijave so obvezne.

Usposabljanje, ki bo letos organizirano že trinajstič, je namenjeno predstavnikom šol in občin ter vsem drugim, ki bi v svojem kraju želeli prostovoljno pomagati šolarjem in šolam pri organizaciji Pešbusa in/ali Bicivlaka. Usposabljanje udeležence opremi z vsemi potrebnimi informacijami za uspešno organizacijo in izvedbo Pešbusa in Bicivlaka, ponuja pa tudi priložnost za pridobitev informacij s strani izkušenih organizatorjev. Tudi tokrat bosta svoje izkušnje s spodbujanjem aktivne hoje v šolo delila dva koordinatorja.

Eneja Baloh, ravnateljica OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, bo predstavila svoje izkušnje s koordiniranjem Pešbusa na OŠ Lucija ter aktualno prakso izvajanja dejavnosti na OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, kjer manjša skupina otrok hodi v šolo s Pešbusom vsak dan celo šolsko leto že od leta 2018. Predstavila pa bo tudi izkušnje iz sodelovanja OŠ Lucija pri pripravi Lokalnega načrta hodljivosti za Občino Piran in s tem povezane posodobitve načrta šolskih poti.

Simon Krumpak, učitelj športne vzgoje na OŠ Šempeter v Savinjski dolini, pa bo predstavil svoje večletne izkušnje z izvajanjem Pešbusa na OŠ Polzela, kjer so preizkusili tudi kontinuirano izvedbo skozi vse šolsko leto enkrat tedensko in Bicivlak. Govoril bo tudi o uvedbi postaje Poljubi in odpelji pri OŠ Šempeter v Savinjski dolini.

Prijave na usposabljanje zbiramo prek POVEZAVE.

Udeležba na usposabljanju je brezplačna, prav tako so še vedno brezplačno na razpolago vsi materiali in gradiva za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka. Po usposabljanju bodo udeleženci lahko prejeli potrdilo o udeležbi.

Foto: Urška Didovič (IPoP)

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vodi IPoP – Inštitut za politike prostora. Pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri