Zaključen je izbor udeležencev drugega usposabljanja za načrtovanje hoji in zdravju prijaznega okolja

Na drugo povabilo programa Aktivno v šolo in zdravo mesto občinam in prostorskim načrtovalcem v programu usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! je prispelo sedem prijav. Med šestimi prijavami, ki so izpolnjevale pogoje, so bile za sodelovanje izbrane Občina Dobrova-Polhov Gradec ter Mestni občini Celje in Koper.

Strokovna komisija programa Aktivno v šolo in zdravo mesto je pregledala pravočasno prispele prijave na vabilo k drugi ponovitvi usposabljanja za občine in načrtovalce za izdelavo lokalnih načrtov hodljivosti. Z navdušenjem je prepoznala velik interes in motivacijo ter z obžalovanjem ugotovila, da lahko ponudi v okviru programa usposabljanje samo trem ekipam občin in načrtovalcev.

Pri izboru je komisija upoštevala: utemeljitev občin za sodelovanje s poudarkom na povezavi z zdravstvenimi kazalniki občine, regionalno pripadnost in prostorske značilnosti ter zasledovala cilj, da se novo načrtovalsko znanje preko vključenih akterjev lahko čim hitreje širi tudi naprej. Na izbor so vplivale tudi sinergije občinskih prijav z angažiranimi načrtovalci, pri katerih je komisija zasledovala prostorsko načrtovalsko kompetentnost in izkušnje sodelovanja z občino.

Komisija je po posvetovanju za sodelovanje izbrala tri občine in z njimi povezane načrtovalce, in sicer občino Dobrova-Polhov Gradec ter Mestni občini Celje in Koper ter prostorske načrtovalke: Leo Rikato Ružić (PNZ d.o.o.), Kavdijo Peperko (RC Planiranje d.o.o.) Evo Bolčič (PS Prostor d.o.o.).

Vse tri prijave izkazujejo potrebno povezanost sodelovanja med občino in izbranim načrtovalcem. Izbrane občine so v prijavah zelo jasno izpostavile zavedanje o pomenu hoje za telesno in duševno zdravje. Vsaka na svoj način so občine prepričljivo povezale svoje motive za sodelovanje v usposabljanju z ambicijami, da z novim znanjem sprožijo spremembe v urejanju prostora in prometa ter z novimi ukrepi spodbudijo različne skupine svojih prebivalcev k pogostejši hoji po vsakdanjih opravkih.

Izbrane občine se med sabo razlikujejo glede značilnostih poselitve in izzivov, ki jih čakajo pri iskanju rešitev za izboljšanje pogojev za hojo. Pri vseh treh občinah je komisija prepoznala tudi dobro osnovo za kapitalizacijo pridobljenega načrtovalskega znanja ter apliciranje tega na že načrtovane aktivnosti občin. Tudi pri povezanih prostorskih načrtovalcih je komisija prepoznala ustrezne strokovne kompetence in izkušnje s sodelovanjem z izbranimi občinami, ki bodo dobra podlaga za sodelovanje v usposabljanju.

Program usposabljanja bo izbranim občinam in njihovim načrtovalcem omogočil, da spoznajo ter v praksi preverijo načrtovalske metode in orodja za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti. Usposabljanje bo potekalo med marcem in junijem 2024. Prostorski načrtovalci bodo za usposabljanje prejeli tudi finančno podporo, vsi udeleženci pa bodo skupaj s prvo skupino udeležencev seminarja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! tudi sodelovali pri pripravi priročnika za načrtovanje hoji in zdravju prijaznega okolja s pomočjo lokalnega načrta hodljivosti.

O rezultatih dela bomo skupaj z izbranimi občinami redno poročali na spletni in Facebook strani programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, kjer najdete tudi novice iz predhodnega usposabljanja in primere prvih lokalnih načrtov hodljivosti, ki so bili izdelani skupaj z občinami Črna na Koroškem, Piran in Mestno občino Velenje v predhodnem procesu izvajanja programa. Neizbrane občine in vse zainteresirane vabimo, da sledite tudi ostalim izobraževanjem, ki jih organiziramo na IPoP – Inštitutu za politike prostora.

Foto: Urška Didovič (IPoP)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri