Zaključil se je globalni festival Jane’s Walk

Začetek maja zdaj že tradicionalno zaznamuje globalni festival Jane’s Walk z organiziranimi sprehodi, zasnovanimi kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, kot način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in kot ozaveščanje o pomenu hodljivosti mest. Globalni festival je letos potekal med 5. in 7. majem, vendar pa so se sprehodi pri nas začeli že konec aprila in bodo potekali vse do druge polovice meseca maja.

Na kratko predstavljamo sprehode, ki so se med sicer 17 napovedanimi v 14 mestih že odvili.

V Izoli so obiskovalci sprehoda O drevesih ZA drevesa spoznavali drevesa in drevesne vrste na območju južno od Trga republike. Ogled so pospremili z živahno razpravo o pomenu dreves, drevoredov in mestnih zelenih površin.

Sprehod v Izoli.

Na sprehodu Novi brvi preko Krke v Novem mestu so si sprehajalci novi mostni povezavi ogledali od blizu ter prisluhnili zanimivostim o načrtovanju in gradnji obeh brvi. Z reko doslej ločeni krajevni skupnosti bosta namreč zdaj povezani, potovanje po mestu pa bo krajše in prijetnejše.

Sprehod v Novem mestu.

Udeleženci Sprehoda po mestnem obzidju v Slovenj Gradcu so poglobili znanje o zgodovini svojega kraja. Med drugim so izvedeli, da je obzidje nekoč imelo globok obrambni jarek, ki so ga po potrebi tudi polnili z vodo.

Sprehod v Slovenj Gradcu. Foto: Nataša Škorjanc

Na sprehodu Za katero pot do parka Špica se odločajo pešci v predelu Galjevice v Ljubljani so obiskovalci ugotavljali, zakaj ljudje za pot do središča Ljubljane ne izberejo Dolenjske ceste, ampak so jim ljubše stranske poti. Medtem so si ogledali še Karlovški most čez Ljubljanico in Botanični vrt.

Mariborsko Melje je nekoč z Mariborsko tekstilno tovarno Hutter/ MTT veljajo za mestno industrijsko središče, mestna četrt pa za jugoslovanski Manchester. Kakšno pa je Melje danes in kakšna je zapuščina industrijske preteklosti? O tem in o potencialu soseske v prihodnjih desetletjih so s sogovornicami in sogovorniki na sprehodu po meljskih ulicah Melje: včeraj, danes, jutri spregovorili številni udeleženci.

Sprehod po Melju. Foto: Pavlina Japelj

V Ormožu so se na sprehodu Obuditev mestnega trga podali skozi mestne ulice in park ter govorili o načinih oživljanja trga v mestnem središču. Občani so med seboj podelili lastno vizijo razvoja mestnega središča, ki si ga v prihodnosti želijo živahnejšega.

Kakšna je Zgodba o ljudeh in klopeh? To so spoznali in jo obogatili udeleženci sprehoda po središču Maribora, kjer so si ogledali devet umetniških klopi, postavljenih v okviru neprofitnega istoimenskega projekta. Vodje sprehoda so ob vsaki klopi predstavili njeno zgodbo, udeleženci pa so druženje zaključili s sproščenim klepetom ob kavi.

V ljubljanskih Črnučah je na sprehodu Črnuški vrtički beseda tekla o trenutnem stanju vrtičkarstva v tem predelu Ljubljane. Sprehod je bil sicer obiskan v malem številu, kar je opomba organizatorjem pri prihodnjem načrtovanju in obvešačnju o sprehodih.

V Semiču so se podali na Sprehod po trškem jedru Semiča. Pot so začeli na učnem vrtu dr. Derganca, znanem po obsežnem travniškem sadovnjaku z vrsto sadnih plemen.

Konec letošnjega leta bo mesto Tolmin dobilo obvoznico. Sedanja magistralna cesta skozi središče mesta bo leta 2024 imela status mestne ulice, ki ga bo lahko lokalna skupnost samostojno urejala in oblikovala.Udeleženci sprehoda po Tolminu Kako si Tolminci predstavljamo center mesta po otvoritvi obvoznice so obiskali vse ključne mestne lokacije, ki jih bo obvoznica predvsem zaznamovala.

Udeleženci sprehoda Življenje ob predalpski reki v Ljubnem ob Savinji so se spraševali, zakaj je pešpot ob Savinji ljubša turistom kot domačinom. Premišljevali so, ali krajani pešpot sploh sprejemajo kot del naselja in kako doseči, da pešačenje postane del vsakdana prebivalcev.

Sprehod v Ljubnem ob Savinji. Foto: Saša Piano

V Velenju se bodo danes, 12. maja, na debatnem sprehodu Po mestu s psom udeleženci pogovarjali o kakovosti življenja s psom v tem mestu. Govorili bodo o možnih izboljšavah in o načrtih ureditev za pse, družbo pa jim bodo delali psi in inštruktorice iz Akademije Can Active. Tako bodo udeleženci izvedeli, kakšno je primerno vedenje psov in njihovih lastnikov za prijetno sobivanje v mestu.

Napovedani so še sprehodi v Zagorju ob Savi ter v več naseljih v občini Žalec. Seznam sprehodov je na voljo tukaj.

 

Naslovna fotografija: Pavlina Japelj

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri