Učimo se izdelati lokalni načrt hodljivosti – vabilo za občine in prostorske načrtovalce

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vabi predstavnike občin in prostorske načrtovalce na kratek spletni informativni dan, na katerem bo predstavljen nov program aktivnega usposabljanja za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti. Program Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti bo v prihodnjih dveh letih omogočil 6 parom predstavnikov občin in prostorskih načrtovalcev, da skupaj s sodelavci IPoP – Inštituta za politike prostora spoznajo in testirajo načrtovalski proces in orodja za načrtovanje hoji prijaznega okolja. 

Informativni dan bo potekal v sredo, 24. 5. 2023, od 13:30 do 14:30, prek spletne platforme Zoom. Prijava je obvezna!

Prve tri lokalne načrte hodljivosti smo v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto izdelali v preteklih treh letih v sodelovanju z Občino Črna na Koroškem, Občino Piran in Mestno občino Velenje. V nadaljevanju bomo pridobljeno znanje delili in širili naprej preko posebnega programa usposabljanja, ki smo ga poimenovali Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti in ga namenili 6 študijskim parom občin in načrtovalcev. V dveh pozivih bomo v prihodnjih dveh letih vsakič trem parom predstavnikov občin in načrtovalcev dali priložnost, da se v sodelovanju z ekipo IPoP praktično preizkusijo v procesu načrtovanja in soočijo s konkretnimi izzivi priprave lokalnega načrta hodljivosti v njihovem kraju. 

Načrtovalci in predstavniki občin se bodo po predhodnem dogovoru skupaj prijavili na usposabljanje in nato nekje od konca avgusta do decembra 2023 v sedmih korakih s pomočjo spletnih seminarjev in mentorski ur postopoma konkretno usvajali znanje za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti. Načrtovalski proces in vidike načrtovanja bodo ozavestili in usvajali preko konkretnega načrtovalskega dela in nalog. V izbranem lokalnem okolju in kontekstu bodo preverili načrtovalska orodja in proces priprave lokalnega načrta hodljivosti. Po koncu usposabljanja bodo vsi udeleženci dobro razumeli ključne korake dela in načrtovalska orodja in bodo lahko proces dela na primeru nadaljevali ter izdelali lokalni načrt hodljivosti, ali pa bodo aktivnosti ponovili in razvili na drugem primeru

Usposabljanje bo za udeležence brezplačno! 

Predpogoja za sodelovanje sta: 

  • delitev vmesnih rezultatov usposabljanja za potrebe promocije načrtovanja hoji in zdravju prijaznega okolja in priprave priročnika za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti ter
  •  zaveza za izvedbo celotnega programa in vseh nalog usposabljanja.

Za prostorske načrtovalce je s strani programa Aktivno v šolo in zdravo mesto predvidena manjša finančna spodbuda.

Več o lokalnem načrtu hodljivosti si lahko preberete na povezavi.

Vse, ki bi želeli sodelovati na usposabljanju in se odzvati na prvi poziv pred poletjem, vabimo na kratek spletni informativni dan, ki bo potekal v sredo, 24. 5. 2023, od 13:30 do 14:30, prek spletne platforme Zoom.
Prijave so obvezne. Zbiramo jih tukaj.
Vljudno vabljeni!

Za dodatne informacije in pojasnila se lahko obrnete na e-naslov: info@aktivnovsolo.si.

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vodi IPoP – Inštitut za politike prostora. Pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. 

Foto: Goran Jakovac

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri