Vabilo za šole in občine: Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka

Pomlad prihaja in program Aktivno v šolo in zdravo mesto ponovno vabi šole, občine, učitelje in druge zainteresirane k organizaciji spremljane hoje in kolesarjenja v šolo za najmlajše. Za vse, ki za svoje šolarje želite organizirati ali pa že načrtujete izvajanje Pešbusa in Bicivlaka organiziramo kratko usposabljanje. Srečali boste izkušene izvajalce in izvedeli vse potrebno za prvi zagon izvajanja. Pridružite se nam na Usposabljanju za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka v četrtek, 23. 3. 2023. Prijava je obvezna.

Aktivna hoja peš ali s kolesom je dokazano dobra za zdravje in dobro počutje otrok. Za otroke in njihov osebni razvoj je najbolje, da hodijo v šolo peš ali s kolesom. Na poti v šolo se razgibajo, družijo z vrstniki in pripravijo na pouk. Med aktivno hojo v šolo otroci hkrati skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje, se povezujejo med sabo in z drugimi udeleženci v prometu, razvijajo pa tudi zdrave potovalne navade, postajajo vse bolj samostojni in se učijo znajti v prostoru.

Za najmlajše šolarje, ki potrebujejo spremstvo na poti v šolo, sta dobra rešitev Pešbus in Bicivlak. Otrokom omogočata aktivno pot v šolo, starše pa v veliki meri razbremenita vsakodnevne jutranje skrbi za pot v šolo in tudi potencialne jutranje vožnje otrok v šolo.

Pešbus in Bicivlak je preizkusilo že več kot 140 slovenskih šol. Na vedno več šolah aktivnost izvajajo redno, vsak dan ali enkrat tedensko skozi vse šolsko leto.

Usposabljanje programa Aktivno v šolo in zdravo mesto je namenjeno predstavnikom šol in občin ter vsem drugim, ki bi v svojem kraju želeli prostovoljno pomagati pri organizaciji Pešbusa in/ali Bicivlaka. Usposabljanje udeležence opremi z vsemi potrebnimi informacijami za uspešno organizacijo in izvedbo Pešbusa in Bicivlaka, ponuja pa tudi priložnost za pridobitev informacij s strani izkušenih organizatorjev. Tudi tokrat bosta izkušnje s spodbujanjem aktivne hoje v šolo ter z izvedbo Pešbusa in Bicivlaka delila dva koordinatorja:

  • Eneja Baloh, učiteljica geografije na OŠ Lucija, na kateri je prvi Pešbus začel delovati spomladi 2021, ko je bila šola na pobudo Občine Piran vključena v pripravo Lokalnega načrta hodljivosti za Piran, v okviru katere je bil posodobljen tudi načrt šolskih poti, opravljene analize oddaljenosti otrok od šole ter načina (in želenega načina) prihoda v šolo, zasnovane in postavljene so bile tudi postaje Poljubi in odpelji.
  • Simon Krumpak, učitelj športne vzgoje na OŠ Šempeter v Savinjski dolini, ki je na OŠ Polzela večkrat koordiniral izvedbo Pešbusa, prvič že leta 2018. Pešbus so na šoli izvajali tudi skozi vse šolsko leto enkrat tedensko, izvajali pa so tudi že Bicivlak.

Povezava do programa.

Usposabljanje bo potekalo v četrtek 23. 3. 2023, od 13:30 do 16:00, prek spletne platforme Zoom. Vaše prijave zbiramo prek spletne prijavnice do 21. 3. 2023. Prijave so obvezne. Vabljeni.

Udeležba na usposabljanju je brezplačna, prav tako so brezplačni vsi materiali in gradiva za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka.

Za dodatne informacije pišite na info@aktivnovsolo.si.

Foto: Goran Jakovac

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vodi IPoP – Inštitut za politike prostora. Pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri