Z novim šolskim letom bo v starem delu Mosta na Soči območje varnih prihodov v vrtec in šolo

Osnovna šola in vrtec na Mostu na Soči se nahajata v starem delu naselja z značilnimi ozkimi ulicami. Velik delež otrok prihaja v šolo peš ali s šolskim avtobusom, ki ustavi na avtobusnem postajališču na državni cesti. Kljub temu pa je že tako omejen prostor pred šolo zasičen z avtomobili tistih, ki otroke pripeljejo pred šolo, še posebej v jutranji konici in ob deževnem vremenu. Občina Tolmin,  v sodelovanju  z osnovno šolo in vrtcem ter krajevno skupnostjo Most na Soči, se je zato odločila uvesti trajni ukrep šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo.

Na IPoP – Inštitutu za politike prostora smo povabili občine in osnovne šole k uvedbi ukrepa šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo. Med desetimi prijavami je najbolj prepričljivo poslala občina Tolmin, ki bo v sodelovanju z OŠ Most na Soči, tamkajšnjim vrtcem in krajevno skupnostjo Most na Soči z novim šolskim letom trajno uvedla šolsko ulico – območje varnih prihodov.

Preberite več o izboru tukaj.

Ukrep so v preteklosti že preizkusili in ga bodo uvedli trajno z večinsko podporo

V preteklih letih je občina skupaj z deležniki že začasno preizkusila različne ukrepe, s katerimi so izboljšali varnost otrok na poti v šolo in kakovost bivanja krajanov. S preizkusom so v praksi preverili, kaj se zgodi s prostorom in prometom, če v okolici šole in vrtca zmanjšajo avtomobilski promet. Evalvacija začasne ureditve je pokazala, da starši, zaposleni, krajani in drugi v večini podpirajo začasno prometno ureditev in se strinjajo z namero, da v prihodnosti preide v stalno.

Rezultati ankete o podpori trajni ureditvi Območja varnih prihodov (n=471, vir: Analiza ankete o začasni parkirni ureditvi, 2021).

Novo šolsko leto prinaša umik avtomobilov izpred osnovne šole in večjo varnost otrok

Območje varnih prihodov v šolo pomeni umik avtomobilov izpred osnovne šole in vrtca na Mostu na Soči. Površina med obema šolama bo namenjena učencem in pešcem ter zato popolnoma zaprta za motorna vozila. Med 6. in 8. uro zjutraj bo z izjemo imetnikov dovolilnic popolna zapora za motorni promet mimo športnega igrišča in cerkve. V starem delu naselja bo v preostalem času potekal promet enosmerno okoli cerkve. Otroci bodo sami ali v spremstvu do šole prišli po označeni varni šolski poti z začetkom na avtobusni postaji, kjer bo tudi območje za odlaganje otrok Poljubi in odpelji. Na parkiriščih P1 in P2 bodo starši, ki želijo otroka pospremiti do šole peš, lahko kratkotrajno parkirali. Starši prvošolcev in vrtčevskih otrok bodo lahko kratkotrajno parkirali na parkirišču P3.

Mnogi otroci si želijo v šolo peš v družbi vrstnikov

Otroci bodo lahko z novim šolskim letom sproščeno in varno prišli v šolo, saj bo na njihovi poti manj avtomobilov. Hoja v šolo je zanje koristna, zdrava in zabavna. Zaradi manj avtomobilov pred šolo bo zrak pred šolo čistejši. Otroci raje hodijo v šolo s kolesom, peš ali s skirojem, kar je všeč tudi njihovim učiteljem. Otroci, ki potujejo v šolo aktivno, so pri pouku bolj zbrani in lažje sledijo programu. Naužili so se svežega zraka in jutranjega klepeta z vrstniki.

Kaj je šolska ulica oziroma območje varnih prihodov?

Šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo je sklop ukrepov, ki so uvedeni na podlagi temeljite analize v sodelovanju s prometnim inženirjem in presojevalcem prometne varnosti. Območje varnih prihodov zajema aktivnosti, s katerimi v času prihoda in odhoda ali za celo dopoldne cesto pred šolo ali izbrane  ceste v okolici šole zapremo za motorni promet. Na tak način omejimo dostop do šolske stavbe z osebnim avtomobilom, otrokom pa omogočimo varen in samostojen dostop do šole. Hkrati s tem ukrepom ozaveščamo uporabnike prostora in udeležence v prometu o pomenu prostora v okolici šole za otroke.

Avtor naslovne fotografije: Žiga Koren

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri