[Sporočilo za javnost] Podprimo otroke pri hoji in kolesarjenju v šolo

Hoja v šolo je dobra priložnost za redno telesno dejavnost in večina otrok si želi v šolo s kolesom ali skirojem, zato je pričetek novega šolskega leta odlična priložnost, da otrokom pomagamo razvijati te zdrave potovalne navade. Šole in občine lahko k temu pripomorejo z aktivnim načrtovanjem šolskih poti in z organizacijo spremljane hoje v šolo s pomočjo Pešbusa in Bicivlaka, katere namen je otroke naučiti tudi varnega vključevanja v promet. Starši pa lahko k temu pripomorejo z odločnostjo, da bodo njihovi otroci prihajali v šolo aktivno, in z zaupanjem, da to zmorejo.

Otroci hodijo v šolo, kot rečejo odrasli, in pogosto so prikrajšani za aktivno hojo v šolo, ker odrasle skrbi njihova varnost. Varnosti otrokom na cestah ne moremo zagotoviti samo z infrastrukturnimi rešitvami. Za to, da bi več otrok lahko aktivno hodilo v šolo, moramo poskrbeti vsi skupaj. Šole s spodbujanjem k aktivni hoji v šolo od samega začetka šolanja in z že omenjeno organizacijo Pešbusa in Bicvlaka, občine z ustvarjanjem varnosti na cestah in, kjer je potrebno, z ureditvijo postaj Poljubi in odpelji. Vsi ostali udeleženci v prometu pa s posebno pozornostjo do otrok na cesti in s čuječo prometno kulturo vse dni v letu.

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga s podporo Ministrstva za zdravje izvaja IPoP- Inštitut za politike prostora, podpira hojo v šolo s Pešbusom in Bicivlakom in razvija rešitve za omogočanje aktivne hoje otrok v šolo. Vse zainteresirane občine in šole se lahko za zagon aktivnosti in pridobitev materialov za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka obrnejo na izvajalca (info@aktivnovsolo.si), več o programu, izkušnjah z izvajanjem spremljane hoje v šolo in gradivih za izvedbo pa najdejo na spletni strani programa www.aktivnovsolo.si.

 

Zakaj aktivna pot v šolo?

Hoja je priznano koristna za zdravje in dobro počutje. Redna hoja varuje pred razvojem več kroničnih bolezni, varuje duševno zdravje in dobrodejno vpliva na potek bolezni in regeneracijo po bolezni.

Pri otrocih se poleg tega vsakdanja pot v šolo ponuja kot dobra priložnost za njihov socialni in osebni razvoj. Aktivna hoja v šolo je dober način, da se otroci v družbi vrstnikov vsak dan pred poukom razgibajo, nadihajo svežega zraka in bolj zbrano začnejo pouk. Otroci, ki v šolo hodijo aktivno, so v povprečju vsak dan telesno aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki jih v šolo vozijo.

Peš, na kolesu, skiroju ali rolki otroci spoznavajo tudi lokalno okolje, se učijo o prometni varnosti in postajajo samostojni udeleženci v prometu. Več otrok, ki aktivno pridejo v šolo, pa nenazadnje pomeni tudi manj avtomobilov v okolici šol in posledično manj nevarnih situacij in onesnaženosti zraka.

 

Spremljana pot v šolo

Najmlajše šolarje lahko šole in občine na samostojno pot v šolo pripravijo s Pešbusom in Bicivlakom. Potovanja na posameznih progah lahko šole organizirajo vsak dan, samo na določen dan v tednu ali samo v določenih obdobjih ali sezonah. Čisto vsi načini pri otrocih in starših zbujajo pozitivne odzive.

Pešbus je dobro poznan način organizirane hoje v šolo. V Sloveniji je aktivnost izvedlo že več kot 130 šol. Učenci se po urniku zberejo na postajah Pešbusa in s spremstvom hodijo po premišljeno začrtani in označeni poti do šole. Skupine spremljajo starši, stari starši, učitelji ali drugi prostovoljci. Otroci na posebni vozovnici zbirajo žige o opravljenih poteh, ob koncu tedna pa redno hojo potrdijo še z nalepko. Podobno deluje tudi Bicivlak. Pri čemer je vožnja s kolesom med otroci izjemno priljubljena in je zato omogočanje kolesarjenja v šolo za mlajše šolarje res vredno izdatne podpore in organizacijskega truda.

Poljubi in odpelji

Načrtovanje šolskih poti v sodelovanju z otroki vedno razkrije tudi zadrege, ki jih v jutranjih konicah med prihodom v šolo povzroča promet v okolici šol. Postaja Poljubi in odpelji omogoča, da se okolica šole razbremeni vozil in da otroci del poti opravijo peš. Za postavitev postaje se izbere prostor, kjer je možno organizirati varno zaustavljanje vozil, izstopanje otrok in nadaljevanje peš hoje do šole. Občine se odločajo za tak ukrep, ker želijo zmanjšati število vozil v okolici šol in omogočiti učencem aktivno hojo v šolo. Postaje je smiselno povezati z načrtom šolskih poti in s trasami in postajami Pešbusa.

 

Več o programu spletni strani aktivnovsolo.si in na facebook.com/aktivnovsolo/.

Več informacij: dr. Maja Simoneti, IPoP, maja.simoneti@ipop.si, 031 306 772

Fotografije:

1_Pešbus OŠ Lesce: Luka-Vidic

2_Tabla Pešbus in Bicivlak: Goran Jakovac

3_Postaja Poljubi in odpelji Lucija: Jana-Okoren

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vodi IPoP – Inštitut za politike prostora. Pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri