Vračajo se urbani sprehodi Jane’s Walk

Urbane sprehode Jane’s Walk je v letih 2020 in 2021 tako po svetu kot pri nas močno zaznamovala epidemija COVID-19, v letošnjem letu pa se sprehodi ponovno vračajo na stara pota. Globalni festival bo tokrat potekal med 6. in 8. majem 2022, pri nas pa bo letos potekala že dvanajsta izvedba urbanih sprehodov. Vabljeni k organizaciji sprehoda v vašem kraju! Prosimo vas, da osnovne podatke o sprehodu posredujete prek spletnega obrazca ali po e-pošti urbani.sprehodi@ipop.si.

Prvi konec tedna v maju je v mnogih mestih po svetu namenjen urbanim sprehodom Jane’s Walk, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko, obenem pa odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Dobra hodljivost mest, kot imenujemo prijaznost mestnega okolja za pešačenje, je ključno orodje za zmanjševanje izpustov iz prometa, saj pomembno prispeva k opuščanju kratkih poti z avtomobilom in zmanjševanju odvisnosti od avtomobilov. Obenem prispeva tudi k psihofizičnemu zdravju in varnosti prebivalcev ter mestnega okolja ter omogoča razvoj intenzivnih in raznolikih družbenih vezi. Na ta način bogati vsakdanje življenje prebivalcev in krepi socialni kapital, ki predstavlja ključni vir razvojne moči lokalnih skupnosti.

Sprehodi so poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, ki je pred dobrimi 60 leti v svojem temeljnem delu »Umiranje in življenje velikih ameriških mest« (v slovenskem prevodu Nine Kozinc ga imamo od 2009) prva sistematično opozorila na pomen pešcev za urejanje mest, na funkcije pločnikov in ulic, ki jih oživljajo pešci, ter na bogastvo in raznovrstnost uličnega življenja.

V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 spodbuja in podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. Marca povabi k pripravi sprehodov, koordinira in nudi pomoč pri pripravi sprehodov, sestavi skupni program sprehodov, skrbi za skupno komuniciranje o akciji ter preko svojih kanalov širi sporočila s sprehodov. Povezovanje organizatorjev sprehodov krepi sporočila akcije, podpira zanimanje javnosti za bivalno okolje ter neposredno vključevanje prebivalcev v njegovo urejanje, obenem pa spodbuja spremembe potovalnih navad v smeri opravljanja kratkih poti peš.

Foto: arhiv Urbani brlog

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri