[Vabilo za šole in občine] Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka

Aktivna pot v šolo je najboljši način potovanja v šolo, otrokom omogoča, da se med potjo v šolo razgibajo, nadihajo svežega zraka, družijo z vrstniki in pripravijo na delo v šoli. Otroci med aktivno hojo v šolo hkrati skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje, razvijajo pa tudi zdrave potovalne navade, veščine samostojnosti in orientacije v prostoru.

Za najmlajše otroke, ki potrebujejo spremstvo na poti v šolo, sta super rešitev Pešbus in Bicivlak. Šole in občine zanje organizirajo hojo v šolo s Pešbusom in Bicivlakom. Otrokom na ta način omogočajo, da lahko hodijo aktivno v šolo, starše pa razbremenijo vsakodnevne skrbi za spremljanje otroka v šolo. Več kot 130 slovenskih šol je aktivnosti že preizkusilo. Vse tiste, ki o tem šele razmišljate, pa vabimo, da se nam pridružite na spletnem usposabljanju.

Usposabljanje je namenjeno predstavnikom šol in občin ter vsem drugim, ki bi v svojem kraju želeli prostovoljno pomagati pri organizaciji Pešbusa in/ali Bicivlaka. Usposabljanje udeležence opremi z vsemi potrebnimi informacijami za uspešno organizacijo in izvedbo Pešbusa in Bicivlaka, ponuja pa tudi priložnost za pridobitev informacij s strani izkušenih organizatorjev. Tokrat bosta izkušnje z organizacijo in izvedbo Pešbusa (in Bicivlaka) delila dva koordinatorja:

Simon Krumpak, učitelj športne vzgoje na OŠ Polzela, na kateri so Pešbus prvič izvedli jeseni 2018, poleg tedenskih izvedb so organizirali Pešbus tudi skozi vse šolsko leto enkrat tedensko, izvajali pa so tudi že Bicivlak;

ter

Eneja Baloh, učiteljica geografije na OŠ Lucija, na kateri je prvi Pešbus začel delovati lani spomladi, spodbudilo pa ga je sodelovanje občine Piran v aktivnosti Načrtujmo skupaj zdravo mesto!, v okviru katere je bil posodobljen tudi načrt šolskih poti, zasnovane in postavljene so bile tudi postaje Poljubi in odpelji.

Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka bo potekalo v četrtek 10. 3. 2022, od 13:30 do 16:00, prek spletne platforme Zoom. Vaše prijave zbiramo prek spletne prijavnice do 8. 3. 2022.

Vabljeni!

Udeležba na usposabljanju je brezplačna, prav tako so brezplačni vsi materiali in orodja za izvedbo.

Za dodatne informacije pišite na info@aktivnovsolo.si.

 

Foto: Goran Jakovac

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vodi IPoP – Inštitut za politike prostora. Pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri