Mesta >> mestom: Zbiramo dobre prakse slovenskih mest – do 20. 11. 2020

Ima vaša občina dobro prakso na področju trajnostnega urbanega razvoja?
Prijavite jo na Mesta >> mestom: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja!

Kaj je Mesta mestom?
Mesta mestom je serija katalogov, s katerimi želimo razširiti poznavanje dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja in slovenske občine navdihniti, da se same lotijo podobnih pristopov. Doslej sta izšla dva kataloga. V prvem smo objavili izbor praks, ki jih je nagradil program URBACT. V drugem pa smo zbrali prakse, s katerimi se sodelavci IPoP srečujemo pri svojem delu z občinami.

Zakaj razpis?
Slovenske občine imajo ogromno navdihujočih praks. Ker smo prepričani, da še ne poznamo vseh, jih želimo zbrati s tem razpisom.

Kdo je upravičen?
Upravičeni prijavitelji dobrih praks so:
– slovenske občine,
– javna podjetja ali drugi lokalni akterji s soglasjem oziroma v imenu občine.

Zakaj se prijaviti?
Med prijavljenimi bomo izbrali 15 praks, ki bodo prejele priznanje Mesta mestom. Priznanje prinaša objavo v katalogu Mesta mestom #3 in promocijo na drugih kanalih.

Rok za prijavo: 31. oktober 2020  Podaljšan: 20. november 2020

Več o razpisu tukaj.

—–

O razpisu

Na IPoP že več let zbiramo dobre prakse mest in širimo njihovo poznavanje med slovenskimi občinami. Prvi katalog Mesta mestom, Katalog URBACT dobrih praks za trajnostni urbani razvoj, v katerem smo predstavili 13 od 97 dobrih praks programa URBACT, smo pripravili leta 2017, dve leti kasneje pa smo ga nadgradili s katalogom Mesta mestom #2, Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj, v katerem smo zbrali izključno domače dobre prakse.

Na IPoP imamo stik z mnogimi slovenskimi občinami in pogosto nas navdušijo rešitve, do katerih so občine prišle pri soočanju z izzivi na terenu in v skrbi za kakovost življenja svojih občanov. Kot Nacionalna URBACT točka želimo dobre prakse razširiti tudi med druge slovenske občine in jih navdihniti pri uvajanju novih pristopov trajnostnega urbanega razvoja.

V drugi izdaji kataloga Mesta mestom #2 smo tako med drugimi podrobneje predstavili oživitev tržnice v Mariboru, participativni proračun v Ajdovščini, spodbujanje hoje v šolo v Črni na Koroškem, ureditev površin za pešce v Ljubljani, vzpostavljanje pogojev za aktivnosti mladih v Idriji in organizacijo prevozov za starejše na podeželju v Kočevju.

Prakse smo izbirali sodelavci IPoP, pri izboru pa smo upoštevali raznolikost vsebin, ki jih dobre prakse naslavljajo, geografsko razpršenost, raznolikost občin ter univerzalnost in prenosljivost prakse. Izbor seveda niti približno ni uspel zajeti vseh dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja naših občin.

Zato tokrat vabimo občine, da nam posredujejo svoje dobre prakse.

Iščemo dobre prakse s področja trajnostnega urbanega razvoja, ki bi lahko bile navdih drugim mestom in imajo potencial za prenos v druga okolja.

Občine, katerih prakse bodo vključene v izbor 15 praks trajnostnega urbanega razvoja, bodo prejele Priznanje Mesta mestom.

Občine lahko svoje dobre prakse prijavite do 31. oktobra 2020 20. novembra 2020.

 

 

Vse o razpisu

 

 

 

Naslovna fotografija: Gregor Salobir

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri