Mesta mestom: Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem

“Peš petki”, kot jim rečejo v Črni na Koroškem, so dnevi, ko se vesela, pisana druščina šolarjev in spremljevalcev peš ali s skiroji skupaj odpravi v šolo. Ne zmotita jih ne dež, za to imajo dežnike in pelerine, ne mraz, hodili so tudi že pri minus deset stopinjah Celzija (-10°C). Na poti do šole se družijo, klepetajo, nadihajo svežega zraka in v šolo prispejo pripravljeni na delo.

Otroci v Črni na Koroškem že nekaj let lahko potujejo v šolo s Pešbusom. V Črni organizirajo Pešbus celo šolsko leto, pri čemer so izvedbo prilagodili možnostim in uvedli »peš petke«. Pešbus tako redno vozi ob petkih, občasno pa ob četrtkih do OŠ Črna na Koroškem vozi celo Bicivlak.

Peš petki potekajo v vsakem vremenu. Foto: Andrejka Fajmut

Pobudo za izvajanje Pešbusa v Črni na Koroškem je samoiniciativno sprožila učiteljica Andrejka Fajmut, profesorica razrednega pouka, ki poučuje na OŠ Črna na Koroškem in tam skrbi za izvajanje dejavnosti, vezanih na prometno vzgojo. Jeseni leta 2016 so na šoli izvajali projekt Prometna kača. Cilj projekta je bil spodbuditi učence, da bi v šolo prihajali na trajnostne načine (peš, s kolesom, skirojem). V okviru projekta je učiteljica dva zaporedna petka organizirala potovanje v šolo s Pešbusom in s pomočjo nekaj spremljevalcev tudi sama spremljala otroke v šolo. V akciji je sodelovala večina učencev od 1. do 5. razreda. Zaradi velikega navdušenja otrok se je odločila, da bodo nadaljevali z akcijo.

Od takrat Pešbus poteka vsak petek, celo šolsko leto. Obe progi (Rudarjevo in Pristava), po katerih potuje Pešbus, sta dolgi približno en kilometer. Začetek prog označujeta tabli, otroci pa se skupini pridružijo kjer koli na poti. Pri tem si nadenejo odsevni brezrokavnik in lahko odložijo torbo v voziček. Teža torbe je pogosto razlog za to, da starši otroke vozijo v šolo z avtom. Dva vozička za torbe, ki ju otroci z navdušenjem vlečejo do šole, sta velika pridobitev, ki jo je prispevala občina. Progi se združita v centru mesta in otroci skupaj nadaljujejo pot do šole.

Pešbus spremljajo prostovoljci upokojenci, starši, stari starši, učitelji in člani Društva sladkornih bolnikov. Foto: Lucija Pušnik

S Pešbusom v Črni vsak petek potuje v šolo približno 40 učencev. Ob vsakem prihodu v šolo s Pešbusom otroci prejmejo žig, za deset žigov prejmejo nalepko. Na koncu leta otroci, ki so najpogosteje prišli v šolo s Pešbusom, prejmejo nagrado, ki jih prav tako prispeva Občina Črna na Koroškem.

Organizacija spremstva, delo koordinatorice in spremljevalcev, ki so upokojenci, starši, stari starši, ostali učitelji (vsak petek eden) in člani Društva sladkornih bolnikov, deluje na prostovoljni bazi. Vsak četrtek koordinatorica pokliče spremljevalce ter jim dostavi odsevne brezrokavnike in transparent, ki ga nosita prva dva učenca v koloni. Eno skupino vedno spremlja tudi sama. Izvedbo Pešbusa enkrat na teden so v Črni prilagodili glede na zmožnosti in izbrali petke, saj je to dejansko edini dan v tednu, ko koordinatorica nima obveznosti na drugih šolah.

Občasno se izvaja tudi Bicivlak. Foto: Andrejka Fajmut

V preteklem šolskem letu so v Črni na Koroškem pilotno organizirali Bicivlak in izvedbo izkoristili za pripravo otrok na kolesarski izpit.

Prednosti: Z izvajanjem Pešbusa pomembno prispevajo k utrjevanju zdravih potovalnih navad in razbremenjevanju okolice šole.

Slabosti: Organizirano potovanje v šolo s Pešbusom in Bicivlakom zahteva izjemno velik vložek časa in dela tako od koordinatorice kot od spremljevalcev. Zaenkrat Pešbus ne more voziti vsak dan zaradi drugih obveznosti koordinatorice.

Nauk: Spreminjanje potovalnih navad je zelo dolgotrajen in zahteven proces, zato je pomembno, da se programi in akcije, ki spodbujajo aktivno mobilnost, kot sta Pešbus in Bicivlak, lahko izvajajo dovolj dolgo in kontinuirano.

V rubriki Mesta mestom predstavljamo dobre prakse, ki smo jih zbrali v katalogu Mesta mestom #2: Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj. Več o katalogu in brezplačna elektronska verzija kataloga je dostopno tukaj.

Naslovna fotografija: Tudi sneg ni ovira za »peš petke«. Foto: Andrejka Fajmut

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri