Mesta mestom #2: Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj

Z veseljem vam predstavljamo naš drugi katalog Mesta mestom #2- Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj. Katalog gradi na pristopu prvega, kjer smo predstavili 13 izmed 97 dobrih praks mest programa URBACT, a tokrat izpostavlja izključno domače dobre prakse. Kot Nacionalna URBACT točka, želimo dobre prakse razširiti tudi med druge slovenske občine in jih navdihniti pri uvajanju novih pristopov trajnostnega urbanega razvoja.

Na IPoP imamo stik z mnogimi slovenskimi občinami in pogosto nas navdušijo rešitve, do katerih so občine prišle pri soočanju z izzivi na terenu in v skrbi za kakovost življenja svojih občanov. Sčasoma se je med nami oblikovalo prepričanje, da prakse slovenskih občin niso nič manj navdihujoče od dobrih praks URBACT, in da bi njihovo boljše poznavanje lahko prišlo prav tudi drugim občinam pri nas. Nenazadnje jim je kontekst, v katerem so se razvile te prakse, verjetno mnogo bližji kot tisti iz bolj oddaljenih mest širom Evrope.

Tokratni izbor smo iz praktičnih razlogov omejili na 15 zanimivih praks, za katere menimo, da bi jih moralo poznati več občin in strokovnjakov, ki se ukvarjajo z urbanim razvojem. Dobre prakse smo tokrat izbirali sodelavci IPoP, pri izboru pa smo upoštevali raznolikost vsebin, ki jih dobre prakse naslavljajo, geografsko razpršenost in raznolikost občin ter univerzalnost prakse. Slednje pomeni, da sta tako izziv, ki ga naslavlja praksa, kot uveljavljena rešitev relevantna za čim večje število občin pri nas. S tem je povezan tudi potencial za prenos dobre prakse v druge občine, k čemur želimo s pričujočim katalogom prispevati.

Tokratni izbor seveda niti približno ni uspel zajeti vseh dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja naših občin. Zato nameravamo s podobnimi katalogi in promocijo dobrih praks občin nadaljevati tudi v prihodnje.

 

Mesta mestom #2: Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj (pdf)

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri