Z ljubeznijo nad mestoM

Piramida, grič ki se vzpenja nad mestom Maribor, je globoko zasidran v zavesti meščanov, saj se je na njem začela pisati zgodovina mesta. A potencial griča z njegovim mestnim vinogradom, ostanki gradu in prijetnimi sprehajalnimi potmi v naravi vsekakor ni dovolj izkoriščen. Zato ni nič čudnega, da so se to pomlad začele izvajati različne dejavnosti, s katerimi želijo njihovi akterji opozoriti na pomen tega mestnega griča za občane in mesto ter odpreti razpravo o rabi ni urejanju Piramide med meščani.

Društvo Hiša! je že v okviru marčevskega Festivala sprehodov pozornosti občanov, občine, stroke in drugih usmerila na Piramido. Na okrogli mizi (29.3.2019), na katero so bili povabljeni različni strokovnjaki in zainteresirani lokalni akterji, se je razpravljalo predvsem o problemih lastništva, propadanju ostankov gradu in o težavah s katerimi se srečujejo vinogradniki, ki obdelujejo mestni vinograd. Okrogla miza je minila v pozitivnem vzdušju in pokazalo se je, da je veliko ljudem mar za Piramido in da so pripravljeni skupaj razmišljati o nadaljnjih korakih, ki bi lahko izboljšali podobo in uporabnost Piramide.

Zgodba ukvarjanja s Piramido se je nadaljevala s čistilno akcijo, ki jo je teden po dogodku organizirala Mestna občina Maribor. Prizadevanja nadaljujemo IPoP in društvo Hiša! v mesecu maju, ko načrtujemo serijo dogodkov s katerimi želimo vzpostaviti sodelovanje med stroko, prebivalci in predstavniki Mestne občine Maribor, spodbuditi oblikovanje skupne vizije o razvoju Piramide ter tako praktično in strateško podpreti nadaljevanje oživljanja in urejanja Piramide.

Naslednji v seriji dogodkov namenjenih razpravam o urejanju Piramide bo že v petek, 10. maja ob 17.00, tokrat v obliki sprehoda s prebivalci po Piramidi. Na sprehodu bomo prepoznavali razvojne možnosti in izzive Piramide, si izmenjevali zgodbe in skupaj iskali ideje, kako bi lahko mestni grič prebivalcem mesta ponudil še več.

Društvo Hiša! in IPoP izvajata dogodke in delavnice v okviru projekta Prostor javnosti – partnersko urejanje prostora s podporo Ministrstva za okolje in prostor. V projektu IPoP v partnerstvu z društvom Hiša!, Kulturno izobraževalnim društvom PiNA iz Kopra in KD Prostorož iz Ljubljane spodbuja partnersko urejanje prostora tako, da povezuje lokalne prebivalce in občinske uprave pri reševanju konkretnih prostorskih problemov. V Mariboru Društvo Hiša in IPoP v sodelovanju z Mestno občino Maribor v mesecu maju organizirata dogodke s katerimi želita začeti razvijati zgodbo partnerskega urejanja območja Piramide.

 

Fotografije: Petra Očkerl IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri