Zagovorniki okolja so zaživeli

Zaživela je mreža in spletna stran Zagovornikov okolja. To je pomemben korak na področju pravnega varstva okolja in prostora v naše skupno dobro, saj bo mreža zagotavljala pošteno in neodvisno pravno podporo reševanju problemov onesnaženja in ogrožanja okolja. Na Zagovornike okolja se lahko obrnejo predvsem nevladne organizacije, civilne iniciative in lokalne pobude in sicer preko uporabe spletnega obrazca. Koordinator mreže Zagovornikov okolja je Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC.

Pravico do zdravega življenjskega okolja imamo vsa živa bitja, naši življenjski viri pa so vsak dan bolj ogroženi. Dihate slab zrak, ker izpusti bližnje tovarne presegajo vse mejne vrednosti, čeprav je na papirjih vse v redu? Ogrožate svoje zdravje, ker jeste domačo zelenjavo, ki je zrasla v zastrupljeni zemlji? Vas skrbi krčenje habitatov ogroženih živali? Menite, da nov »investicijski poseg« v vašem kraju povzroča onesnaževanje podtalnice?

Okoli reševanja teh problemov se aktivirajo okoljske nevladne organizacije in civilne iniciative oziroma lokalne pobude, zagovorniki okolja pa v sodelovanju z njimi zagotavljamo strokovno pravno podporo reševanju teh. Področje varovanja okolja in urejanja prostora je najbolj regulirano področje v Sloveniji (preko 700 predpisov), zato je dosledna, pravilna in poštena uporaba pravnih orodij ključna za ohranjanje našega življenjskega okolja v skupno dobro. Zagovorniki okolja smo tudi glas pravic narave, zagovorniki ogroženih živali, ki same ne morejo na sodišče. Po uspešno izvedenem izobraževanju za Zagovornike okolja v okviru projekta, pričenjamo z delovanjem, mreža pa bo v prihodnjih mesecih še rasla z vključevanjem novih zagovornikov.

Mreža zagovornikov okolja je nastala kot projekt v partnerstvu med Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij – PIC, IPoP Inštitutom za politike prostora in Focus, društvom za sonaravni razvoj. Projekt je namenjen krepitvi kapacitet za učinkovito pravno varstvo na področju okolja, kar bo v pomoč zlasti okoljskim nevladnim organizacijam. S povezovanjem pravnic in pravnikov, ki že delujejo na področju varstva okolja in urejanja prostora in drugimi strokovnjaki s tega področja se bo povečala kapaciteta za pravno podporo varstvu okolja v javnem interesu. V okviru projekta smo dali možnost predvsem mladim brezposelnim pravnicam in pravnikom, ki so bili jeseni 2014 deležni posebnega desetdnevnega intenzivnega izobraževanja za pravno varstvo okolja.

Projekt je sofinanciran s strani Finančnega mehanizma EGP in Norveške, sklada za nevladne organizacije in poteka od 1.6.2014 do 30.11.2015.

Norway+Grants+-+JPG-1EEA+Grants+-+JPG

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri