Inštitutu za politike prostora priznano delovanje v javnem interesu

Inštitut za politike prostora je danes prejel odločbo Ministrstva za okolje in prostor, s katero mu to podeljuje status nevladne organizacije na področju varstva okolja, ki deluje v javnem interesu. Gre za pomembno formalno priznanje našim večletnim prizadevanjem za trajnostni razvoj, predvsem v povezavi z urejanjem prostora. Za pridobitev tovrstnega statusa na podlagi Zakona o varstvu okolja smo morali izpolniti tudi precej zahtevne pogoje, ki jih za takšen status določa pravilnik. Ministrstvo je o vlogi kljub dvomesečnemu roku odločilo v manj kot dveh tednih.

Status bo inštitutu omogočal sodelovanje v postopkih skladno z Zakonom o varstvu okolja, dajanje stališč o posameznih vprašanjih varstva okolja, sodelovanje pri delu posvetovalnih teles ministrstva in delovanje skupaj s predstavniki ministrstva ali vlade v delegacijah, ustanovljenih v zvezi s sodelovanjem na mednarodnih konferencah. Na praktični ravni bo status omogočal tudi možnost kandidiranja za brezplačno uporabo prostorov države in občin, kadar bodo te izkoristile to zakonsko možnost, od naslednjega leta dalje pa tudi pridobitve donacije 0,5% dohodnine po Zakonu o dohodnini.

Na osnovi prizadevanj Mreže za prostor lahko sicer društva za status delovanja v javnem interesu zaprosijo tudi na področju urejanja prostora, vendar pa tak status zaenkrat ni omogočen nevladnim organizacijam, ki so ustanovljene na podlagi Zakona o zavodih, med katerimi je tudi naš inštitut.

Naslovna foto: IPoP (CC BY-NC 4.0)

3 comments

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri