Vrhnika evropski primer energetske učinkovitosti

Vrhnika je v zadnjih letih postala eno najbolj zglednih slovenskih mest na področju energetske učinkovitosti, sedaj pa razmišljajo še o uvedbi principa zero waste. Z ukrepi za povečanje energetske učinkovitosti so zmanjšali občinske stroške in prenovili nekaj javnih stavb. Uspeva pa jim tudi z manjšimi koraki, ki se jih učijo od evropskih partnerjev.

Lokalni energetski koncept

Sosledje pozitivnih dogodkov, ki so Vrhniko pripeljali na evropski zemljevid energetske učinkovitosti, je sprožila priprava lokalnega energetskega koncepta. Vrhnika je kot ena prvih občin v Sloveniji pripravila ta dokument, katerega del je celostna analiza energetske porabe občine pa tudi priprava akcijskega načrta izboljšanja porabe energije. Odločili so se, da bodo še naprej spodbujali uporabo zemeljskega plina, ki je okolju prijaznejši kot trda goriva. Zastavili so načrt za obnovo fonda javnih stavb, ki so jo izvedli s pomočjo Eko sklada in evropskih sredstev. Obnove so se lotili celostno in tako poleg velikih gradbenih posegov uvedli vrsto finančno manj zahtevnih ukrepov, še najbolj pa so ponosni na program ozaveščanja o energetski učinkovisti v šolah. Energetsko porabo javnih stavbah jim je že uspelo močno znižati.

Vrhnika je tako postala zgled ne samo v slovenskem merilu, kjer si je leta 2010 prislužila naziv energetsko najučinkovitejše srednje velike občine, temveč tudi na evropski ravni.

Z zagnanostjo občinske uprave in z dobrimi rezultati se jim je uspelo vključiti v evropska projekta Green Twinning in Promoting multi-level governance in support of Europe 2020, kar Vrhniki prinaša odlična izhodišča za prihodnje sodelovanje z drugimi evropskimi mesti.

Obisk evropskih partnerjev

V okviru projekta Promoting multi-level governance in support of Europe 2020, ki ga po naročilu evropskega partnerja izvajamo na Inštitutu za politike prostora, je bila Vrhnika kot primer energetsko učinkovite občine s strani Evropske komisije izbrana za gostitelja dveh dvostranskih mednarodnih srečanj lokalnih skupnosti.

WP_20140611_039(1)

Tako je 11. junija Vrhniko obiskal župan Vidma (Udine) prof. Furio Honsell in se skupaj s sodelavci udeležil enodnevnega srečanja z županom Vrhnike, Stojanom Jakinom. Dan kasneje, 12. junija, pa je potekalo še srečanje Občine Vrhnika s predstavnikoma grške občine Nea Propontida. Udeleženci obeh srečanj so predstavili svoje dosežke in aktualne izzive na področju energetske učinkovitosti lokalnih skupnosti ter nato preko medsebojne izmenjave izkušenj iskali možnosti za prenos predstavljenih dobrih praks.

Energetska obnova stavb

Predstavniki Vidma in Nee Propontide so si z zanimanjem ogledali primer obnovljene kulturno zaščitene stavbe vrtca Komarček, ki zaradi varovanja kulturne dediščine velja za še posebej trd oreh pri energetskih obnovah. Zgradbo so izolirali od znotraj, tako da je zgodovinsko pročelje ostalo ohranjeno. Razen prizidka za dvigalo na zadnji strani stavbe lupine pri obnovi niso spreminjali. Nedaleč stran bo dobila nov ovoj tudi glasbena šola.

Gostje pa so si ogledali tudi nekdanjo šivalnico Industrije usnja Vrhnika, sedaj preurejeno v večnamensko stavbo, ki bo gostila Cankarjevo knjižnico, nekaj razredov osnovne in glasbeno šolo. Pri prenovi so v veliki meri ohranili opremo, ki je bila v stavbi prisotna še iz tovarniških časov.

Udine_110614 (15)Udine_110614 (19)Udine_110614 (22)Udine_110614 (23)

Zgledi iz Urbactovih projektov

Energetska učinkovitost je ena od velikih tem projektov programa URBACT. Na to temo je izšla tudi publikacija z naslovom Building Energy Efficiency in European Cities, kjer so avtorji analizirali evropsko situacijo na temo energetske učinkovitosti, v njej pa so predstavljeni tudi mnogi primeri iz Urbactovih projektov, ki lahko služijo kot surovina za prenos dobrih praks. Publikacije je dostopna tudi na spletu. Vabljeni k branju!

Delno povzeto s spletne strani Občine Vrhnika.

urbact_capitalisation-energy
Publikacija Building Energy Efficiency in European Cities in druge publikacije iz serije Cities of Tomorrow: Action Today v obliki e-knjige.

Fotografije: IPoP (CC BY-NC 4.0)

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri