Festival Chelsea Fringe se vrača v Ljubljano!

12. 05. 2015

Mestno vrtnarsko navdušenje v Ljubljani bo letos že drugič okronal alternativni vrtni festival. Chelsea Fringe Ljubljana bo od 16. maja do 7. junija ponujal zainteresiranim različne dogodke, namenjene druženju, popularizaciji vrtnarjenja in ozaveščanju o pomenu javnega prostora ter zelenih površin v mestu. Festival na prostovoljni osnovi organizirata Zelemenjava (http://www.zelemenjava.si) in Inštitut za politike prostora (http://ipop.si) s podporo Mestne občine Ljubljana in številnih prostovoljcev, ki bodo izvedli posamezne odgodke.

Mednarodni festival Chelsea Fringe se je leta 2012 začel v Londonu (http://www.chelseafringe.com) in se hitro razširil po vsem svetu . Letos se odvija v Angliji, Italiji, Sloveniji, Avstralijiji in na Japonskem. Značilnosti festivala so brezplačni in netekmovalni dogodki za vse ter popularizacija vrtnarjenja vseh razsežnosti, oblik in okusov.

Izvedbo festivala v Ljubljani koordinirata Darja Fišer (Zelemenjava) in Maja Simoneti (IPoP) s podporo Mestne občine Ljubljana, ki je podprla posvet Vrtičkarstvo v zeleni prestolnici Evrope, družbe BTC ter Mreže za prostor, ki s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada podpira delovanje delovne skupine za urbano vrtičkarstvo v okviru mreže.

Več kot 20 dogodkov, ki se bodo na letošnjem festivalu zvrstili po vsem mestu, pa brez plačila požrtvovalno prispevajo in izvajajo najrazličnejše institucije, društva in posamezniki. Cilj dogodkov, ki se bodo zvrstili v okviru festivala, je, da s skupnimi močmi pokažemo, kako lepi so ljubljanski vrtovi in parki ter kako prijetno je z njimi živeti ter se na njih družiti in ustvarjati s sokrajani in obiskovalci našega mesta.

Spletna stran festivala z opisom dogodkov:
http://www.zelemenjava.si/chelsea-fringe-lj

komentarji (1)

  1. Kaj nam je prineslo 2015? « Inštitut za politike prostora, 30/12/2015 14:27

    […] sprehodov Jane’s Walk, sodelovali smo pri izvedbi alternativnega vrtnarskega festivala Chelsea Fringe Ljubljana. Nadaljevali smo z vrsto aktivnosti v okviru Mreže za prostor in njenih delovnih skupin in tudi v […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt