Festival Chelsea Fringe se vrača v Ljubljano!

12. 05. 2015

Mestno vrtnarsko navdušenje v Ljubljani bo letos že drugič okronal alternativni vrtni festival. Chelsea Fringe Ljubljana bo od 16. maja do 7. junija ponujal zainteresiranim različne dogodke, namenjene druženju, popularizaciji vrtnarjenja in ozaveščanju o pomenu javnega prostora ter zelenih površin v mestu. Festival na prostovoljni osnovi organizirata Zelemenjava (http://www.zelemenjava.si) in Inštitut za politike prostora (http://ipop.si) s podporo Mestne občine Ljubljana in številnih prostovoljcev, ki bodo izvedli posamezne odgodke.

Mednarodni festival Chelsea Fringe se je leta 2012 začel v Londonu (http://www.chelseafringe.com) in se hitro razširil po vsem svetu . Letos se odvija v Angliji, Italiji, Sloveniji, Avstralijiji in na Japonskem. Značilnosti festivala so brezplačni in netekmovalni dogodki za vse ter popularizacija vrtnarjenja vseh razsežnosti, oblik in okusov.

Izvedbo festivala v Ljubljani koordinirata Darja Fišer (Zelemenjava) in Maja Simoneti (IPoP) s podporo Mestne občine Ljubljana, ki je podprla posvet Vrtičkarstvo v zeleni prestolnici Evrope, družbe BTC ter Mreže za prostor, ki s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada podpira delovanje delovne skupine za urbano vrtičkarstvo v okviru mreže.

Več kot 20 dogodkov, ki se bodo na letošnjem festivalu zvrstili po vsem mestu, pa brez plačila požrtvovalno prispevajo in izvajajo najrazličnejše institucije, društva in posamezniki. Cilj dogodkov, ki se bodo zvrstili v okviru festivala, je, da s skupnimi močmi pokažemo, kako lepi so ljubljanski vrtovi in parki ter kako prijetno je z njimi živeti ter se na njih družiti in ustvarjati s sokrajani in obiskovalci našega mesta.

Spletna stran festivala z opisom dogodkov:
http://www.zelemenjava.si/chelsea-fringe-lj

komentarji (1)

  1. Kaj nam je prineslo 2015? « Inštitut za politike prostora, 30/12/2015 14:27

    […] sprehodov Jane’s Walk, sodelovali smo pri izvedbi alternativnega vrtnarskega festivala Chelsea Fringe Ljubljana. Nadaljevali smo z vrsto aktivnosti v okviru Mreže za prostor in njenih delovnih skupin in tudi v […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt