Kako vam lahko URBACT koristi, tudi če niste partner? 2. del: zaposleni na občinah in javni uslužbenci

25. 11. 2014

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

Na kaj pomislite, ko slišite za program URBACT? Se vam zdi nekaj abstraktnega, kar vam nikakor ne more koristiti? Preberite spodnje predloge. Morda boste presenečeni, kaj vse vam lahko ponudi.

Ste zaposleni na občini ali javni uslužbenec?

Poiščite primere pristopov, rešitev in politik, iz katerih lahko izhajate pri svojem delu. Ni treba odkrivati tople vode! Toda, bodite previdni, da ne kopirate, temveč prevajate – nabirate znanje, s pomočjo katerega boste razvili svoje lokalne rešitve.

–          Rezultati Urbactovih projektov

S podobnimi problemi, s katerimi se soočate sami, se spopadajo tudi vaši kolegi v drugih mestih – spoznajte jih in sodelujte z njimi! Niste sami! Poglejte čez meje svojega mesta in našli boste ljudi s podobnimi problemi, skrbmi in interesi, s katerimi lahko izmenjate znanje in prakse.

–          Poiščite tematske strokovnjake in preverite, kdo v Urbactovih projektih sodeluje v posameznih partnerskih mestih.

Upravičite svoje delo v očeh politikov in odločevalcev. Povejte jim: “To je pomembno in mogoče. To so drugje že počeli.” Morda si bodo tako lažje predstavljali dragocenost in namen vaših predlogov.

–          Vzemite enega od lokalnih akcijskih načrtov ali katero od končnih poročil in poglejte, kaj počnejo aktivna omrežja.

Poučite se o metodologijah in orodjih za participativno in celostno oblikovanje politik. Delujete lahko kot mediator in povezovalec med prebivalci in odločevalci.

–          Preglejte na primer te podrobne vire o lokalnih podpornih skupinah.

To je samo nekaj predlogov, kako lahko izkoristite Urbactove principe prosto dostopnega znanja in transparentnosti, ki omogočajo, da so vam vsi delovni dokumenti in rezultati na voljo in jih lahko pregledate, uporabite in prilagodite. Prepričani smo, da boste našli še bolj domiselne in produktivne načine, kako uporabiti vse dostopne informacije. Boste zamudili to priložnost?

Niste zaposleni na občini ali javni uslužbenec?

Spremljajte našo spletno stran, objavili smo že namige za izvoljene predstavnike, politike ali odločevalce, v prihodnje pa jih pripravljamo še za druge skupine deležnikov – strokovnjake in študente ter občane, aktiviste in uporabnike.

Je bilo vaše mesto del programa URBACT? To lahko izveste tukaj!

Povezava do originalnega članka

Več informacij o programu URBACT  v Sloveniji najdete tukaj.

urbact.eu urbact.si

komentarji (2)

  1. Kako vam lahko URBACT koristi, tudi če niste partner? 3. del: urbani strokovnjaki in študentje « Inštitut za politike prostora, 11/12/2014 13:44

    […] spletno stran, objavili smo že namige za izvoljene predstavnike, politike ali odločevalce ter zaposlene na občinah ali javne uslužbence, v prihodnje pa jih pripravljamo še za občane, aktiviste in […]

  2. Kako vam lahko URBACT koristi, tudi če niste partner? 4. del: aktivisti, uporabniki in meščani « Inštitut za politike prostora, 22/12/2014 16:00

    […] naši spletni strani najdete tudi namige za izvoljene predstavnike, politike ali odločevalce, zaposlene na občinah ali javne uslužbence in urbane strokovnjake ali […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt