Objavljen je nov osnutek Nacionalnega stanovanjskega programa 2013 – 2022

10. 04. 2013

Marko Peterlin

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je kot kaže že pred nekaj tedni objavilo na svoji spletni strani nov osnutek Nacionalnega stanovanjskega programa 2013 – 2022 (NSP), pripravljen na podlagi Stanovanjskega zakona. Tako kot prejšnji osnutek NSP, dan v javno razpravo novembra 2011 v zadnjih tednih vodenja resorja s strani ministra Žarnića, je tudi tokratni osnutek dal v javno razpravo odhajajoči minister, tokrat Černač, v zadnjih dneh svojega ministrovanja.

Kot navaja ministrstvo, NSP predstavlja drugo generacijo dokumenta, s katerim naj bi država prispevala k doseganju ciljev, določenih v svojih razvojnih, prostorskih in socialnih programih. Dokument, ki izhaja iz splošnih razvojnih usmeritev države in iz ugotovitev analiz obstoječega stanja stanovanjske oskrbe, naj bi zagotovil pogoje za izboljšanje razmer pri reševanju stanovanjskega problema različnih ciljnih skupin.

Tudi tokratni osnutek NSP, tako kot predhodni iz konca leta 2011, je sestavljen iz dveh dokumentov, in sicer Nacionalnega stanovanjskega programa 2013 – 2022 ter analitičnega spremljajočega dokumenta Stanovanjska problematika v Sloveniji. Kot še navaja ministrstvo, naj bi bile pri pripravi osnutka NSP upoštevane pobude relevantnih resorjev in deležnikov: Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za finance, Stanovanjskega sklada RS javnega sklada, Združenja lastnikov nepremičnin v Sloveniji, Zbornice za poslovanje z nepremičninami in Združenja najemnikov Slovenije. Kot ugotavlja ministrstvo v svoji objavi gradivo še ni popolnoma dodelano, zato napoveduje njegove izboljšave že v času javne obravnave, predvsem v delu, kjer širši družbeni konsenz še ni jasno izražen in v delu, ki je vezan na finančne posledice uveljavitve programa.

Ministrstvo vabi širšo javnost, da v času javne obravnave, ki naj bi trajala vsaj 30 dni, posreduje čim več pripomb na osnutek besedila. Do pripomb naj bi bila zavzeta stališča in oblikovano končno besedilo NSP. S ključnimi deležniki bodo po potrebi opravljeni razgovori, potrditev zapisanih usmeritev pa bomo preverili tudi na Stanovanjskem svetu.

Glede objave obstaja sicer kar nekaj nejasnosti. Ni namreč povsem očitno, ali naj bi se objava štela za začetek javne obravnave, prav tako ni nikjer navedeno, do kdaj naj bi javna obravnava trajala. Obstajajo tudi nejasnosti glede samega datuma objave. Datum objave, ki je naveden v novici na spletni strani ministrstva, je 19. 3. 2013, objavljeno gradivo pa ima datum 20. 3. 2013, kar pomeni, da naj bi bilo pripravljeno dan po (!) njegovi objavi. Poleg tega pa ima novica o objavi osnutka datum 22.3.2013 in pade torej že v kratko ministrovanje Igorja Maherja.

Nenavadna je tudi navedba, da bo gradivo izboljšano v času javne obravnave. Spreminjanje gradiva med javno obravnavo bi lahko povzročilo kar nekaj težav in bi zelo otežilo transparentno pripravo gradiva. Ne bi bilo namreč mogoče vedeti, katera različica gradiva je tista, ki je dejansko v obravnavi in na katero lahko javnost daje pripombe.

Mreža za prostor je ministrstvo z dopisom opozorila na omenjene nejasnosti in prosila za jasno opredelitev trajanja javne obravnave dokumenta. Vsekakor pa pozdravljamo objavo osnutka zelo potrebnega strateškega dokumenta države. Verjamemo v dobronamernost ministrstva in predvidevamo, da so tako nejasnosti kot tudi tiha, skoraj tajna objava dokumenta predvsem posledica hitenja s pripravo dokumenta. Želimo pa si, da bi bila lahko javna obravnava dovolj dolga in intenzivna, da bi dejansko omogočila kakovostne odzive ključnih deležnikov in široke javnosti. Stanovanjska politika se namreč bolj kot marsikatera druga tiče prav vseh prebivalcev države.

Povezava na osnutek Nacionalnega stanovanjskega programa 2013-2022

Komentar na prejšnji osnutek Nacionalnega stanovanjskega programa 2012-2012

komentarji (2)

  1. Marko, 18/04/2013 10:02

    V članku navajam, da je datum objave dokumenta na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor 19.3.2013. Medtem pa se je datum objave čudežno spremenil na 20.3.2012. Gre za uradno objavo, ki ima tudi pravne posledice, spreminjanje njenega datuma za nazaj je zato nesprejemljivo in povsem neodgovorno. Napako se rešuje z njenim priznanjem in popravo, ne s poneverjanjem.

  2. Marko, 09/05/2013 15:18

    Kot kaže, je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor ponovno brez opozorila spremenilo javno objavo. Čeprav prvotno v javni objavi ni bil naveden rok trajanja javne razprave, se je zdaj v objavi pojavila navedba, da bo javna razprava trajala do 25. maja 2013. Ponovno opozarjam, da gre za nesprejemljivo in popolnoma neodgovorno ravnanje. Ker je pod javno objavo še vedno podpisan minister Černač, gre za obliko poneverjanja, ki bi ga bilo verjetno mogoče šteti za kaznivo dejanje. Ponovno opozarjam ministrstvo, da se napake, dopolnitve objave in podobno pri javnih objavah povsem legitimno rešuje s popravki, ne s poneverjanjem.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt