Pot urbane prehrane

IMG_20150416_175318

Ponedeljek, 4. maj 2015 ob 16h, zbirno mesto je na Tržnici Šiška. Sprehod organizira Inštitut za politike prostora, vodil pa ga bo Marko Peterlin.

Sprehod bo potekal vzdolž Vodnikove ceste v Šiški, ki je zaradi svojega razvoja precej posebna ljubljanska vpadnica. Nekoč glavna vpadnica iz smeri Gorenjske je danes zanimiva mešanica ostankov nekdanje vasi in elementov iz vseh obdobij urbanega razvoja mesta. Ob križišču Vodnikove ceste in Šišenske promenade najdemo Tržnico Koseze, eno najbolj živahnih tržnic v državi, blizu izteka na Celovško cesto je oživljena Stara Tržnica Šiška, med njima pa najdemo nekaj še kako aktivnih kmetij, kar daje ulici močan značaj v povezavi s s prehrano in urbano samooskrbo.

Po drugi strani ureditev javnega prostora danes kaže na prevladujoč avtomobilski značaj ceste z vrsto pasti za kolesarje in še več problematičnimi točkami za pešce, na katere bomo med sprehodom še posebej pozorni. Pot bomo opravili med delovnikom, v času popoldanskih vsakdanjih opravkov. Začeli jo bomo na Tržnici Šiška, se sprehodili preko soseske Na Jami do Vodnikove ceste, ki ji bomo nato sledili do Tržnice Koseze. Vmes se bomo ustavili ob kakšni od kmetij, se pogovarjali o možnostih za urbano vrtičkarstvo in preverili možnosti za dobro kosilo ob poti. Sproti bomo komentirali tudi ureditve z vidika prijaznosti za pešačenje po vsakdanjih opravkih.

Povezava do zemljevida

Letak sprehoda

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri