Šmarje pri Jelšah: Iz vrtca in šole na tržnico

jw_šmarje_foto

Sobota, 4. maja 2013, ob 10h. Zbirno mesto je pri otroškem vrtcu Šmarje pri Jelšah, Enota Sonček. Sprehod je organiziran v sodelovanju z zavodom Metro SR, vodili pa ga bosta Mojca Furman Oman ter Špela Čebular.

V letošnjem letu se Šmarje pri Jelšah prvič pridružuje globalni akciji urbanih sprehodov, ki pod imenom ”Jane’s Walk” po celem svetu potekajo prvi vikend v mesecu maju. Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, šmarski sprehod pa bo prav tako kot ostali sprehodi po svetu ozaveščal o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih, o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora ter spodbujal povezovanje prebivalcev s sosedi in sosesko.

Tema šmarskega sprehoda, imenovana “iz vrtca in šole na tržnico”, bo pokazala na nekatere svetle in nekatere malo manj svetle točke začrtane poti. Občina Šmarje pri Jelšah je v preteklih letih vzorno poskrbela za pešcem, invalidom ter otrokom prijazen kraj. Ureditev nivojev pločnikov, izgradnja kolesarskih poti, pridobitev novega vrtca so le nekatere izmed novitet. A kljub urejanju naletimo na točke, kjer je sprehod lahko oviran. V skupnem pogovoru med soustvarjalci krajevnega življenja, udeleženci in voditelji sprehoda bomo ugotavljali, kakšne so pomanjkljivosti in morebitne rešitve izbrane poti.

Med sprehodom si bomo pogledali tudi primere dobre prakse, kot so obnova nadhoda in nižanje pločnikov po celotnem Šmarju. Sprehodili se bomo po petih točkah, na katerih bomo v skupni debati ugotavljali, katere so stvari, ki bi jih lahko spremenili za lažjo hodljivost po poti.

Zaključek sprehoda bo predvidoma ob 11.30 na zadnji točki, pri Vialli pub-u.

Vpliv vremena: sprehod bo izveden tudi v primeru dežja

Vstopnina: dobra volja

Letak z zemljevidom

2 comments

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri