Ljubljana: Soseska Ruski car, Dvorišče, igrišče, srečišče

Ruski car

Sobota, 4. maja 2013, ob 11h. Zbirno mesto je park ob Ulici 7. septembra (pri spomeniku). Sprehod je organiziran v sodelovanju s HIŠERIŠE arhitekturo, vodili pa ga bosta Damjana Zaviršek Hudnik in Špela Nardoni Kovač.

Soseska Ruski car – Bratovševa ploščad je osrednji prostor, kjer je bil pred skoraj štirimi desetletji posnet film Sreča na vrvici. Film prikazuje sosesko kot »betonsko džunglo«, hkrati pa kot prostor dinamičnega dogajanja, brezskrbne otroške igre, komunikacije med prebivalci.

Na sprehodu se bomo pogovarjali, kaj prostor nudi prebivalcem danes, kakšne so potenciali velikih javnih površin med bloki, ki jih bo potrebno v bližnji prihodnosti tehnično in morda tudi vsebinsko prenoviti. Sprehodili se bomo po ulici / dvorišču med bloki in po površinah za njimi, ki so namenjene tako rekreacijskim dejavnostim, sprehodom in vrtovom, v vedno večji meri pa le parkiranju. Na šestih postajah se bomo z nekaj gosti pogovarjali o priložnostih, ki jih prostor ponuja prebivalcem, o možnih vsebinah, ki lahko napolnijo javne prostore, ki danes samevajo.

Z izhodiščne točke pred spomenikom v parku ob Ulici 7. septembra se bomo sprehodili po ploščadi med bloki do banke, kjer se je oblikovala mala tržnica s prodajalci pridelkov iz Savelj in Kleč, ki sta zaledje soseske. Nato se bomo spustili na parkirne in rekreacijske površine soseske na južnem delu ter preko njih odšli do nekdanjega vojaškega odpada, ki je bil preurejen v območje za vrtove, ki jih lahko prebivalci najamejo. Ogledali si bomo območje njiv in travnikov – po njihovih robovih potekajo glavne sprehajalne poti soseske. Na ploščad se bomo vrnili ob prostorih četrtne skupnosti, ki je vedno bolj prepoznaven lokalni center različnih dejavnosti za vse generacije prebivalcev.

Preko mostu nad Ulico 7. septembra bomo odšli na osrednji del Glinškove ploščadi, ki ga je povsem zasedlo parkirišče ter nadaljevali pot v park ob Mucharjevi ulici. Sprehod bomo zaključili v izhodiščni točki ob spomeniku.

Postaje:
1. Park ob ulici 7. septembra
2. Bratovševa ploščad / osrednji del / tržnica
3. Igrišča na južnem delu soseske
4. Območje vrtičkov na nekdanjem vojaškem odpadu
5. Most med Bratovševo in Glinškovo ploščadjo
6. Park med Glinškovo ploščadjo in Mucharjevo ulico

Zemljevid

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri