Ljubljana: Trubarjeva – Petkovškovo nabrežje, Integracija starega in novega

rog-matevz paternoster-2010

Nedelja, 5. maja 2013, ob 18h. Zbirno mesto je fontana v parku Tabor. Sprehod je organiziran v sodelovanju s Centrom za prostorsko sociologijo pri FDV, in z RogLab, vodil pa ga bo sociolog dr. Drago Kos. 

Kljub temu, da so si nekateri predeli mesta prostorsko zelo blizu, pa so si identitetno, socialno in funkcionalno lahko zelo oddaljeni. Trubarjeva cesta, kot stara mestna vpadnica, teče tik ob tovarni Rog, a kot da gre za dva ločena prostora. Vzporedna Ilirska ulica je prevzela večino motornega prometa in omogočila Trubarjevi cesti, da postaja turistična peš cona, tovarna Rog pa kljub imenitni obrežni lokaciji in kljub heterogenim pobudam še vedno nima ustrezne mestotvorne vloge. Sprehod po tem območju bo zato neizbežno izpostavil problem povezovanja zgodovinsko, strukturno in funkcionalno različnih prostorov, obnavljanja in vzpostavljanj starih novih tokov, probleme integracije robnih delov mesta ter povezljivosti starega in novega.

Izhodišče je park Tabor. Prvič se ustavimo na križišču Vidovdanske in Ilirske (1), drugič na križišču Vidovdanske in Trubarjeve (2). Nadaljujemo sprehod po Trubarjevi proti vzhodu. Ustavimo se pred vhodom v Rog (3). Nato krenemo po Rozmanovi do Petkovškovega nabrežja. Pred Rog Labom je glavna postaja (4). Sprehod nadaljujemo proti Žitnemu mostu in sklenemo zopet na Trubarjevi cesti (5).

Letak z zemljevidom

 

2 comments

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri