Celje: Mestna četrt Slavko Šlander, Danes grem v šolo peš!

05_splet

Nedelja, 5. maja 2013, ob 17h. Zbirno mesto je pri II. OŠ (Slavko Šlander), Ljubljanska cesta 46. Sprehod je organiziran v sodelovanju z zavodom Metro SR, vodila pa ga bo Mojca Furman Oman.

V letošnjem letu se Celje že drugič pridružuje globalni akciji urbanih sprehodov in bo – prav tako kot ostali sprehodi po svetu – ozaveščal o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih – poudarek bo na pomenu pešačenja v šolo, o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora ter spodbujal povezovanje prebivalcev s sosedi in sosesko.

Pot sprehoda se bo začela pri II. OŠ po mestni četrti Slavko Šlander. Primerna je za pešce vseh starosti, namenjena pa je vsem, ki se radi sprehajajo po tem delu Celja, še posebej pa šolarjem in njihovim staršem. Na poti bomo v diskusiji sodelovali vsi pešci, o pomenu pešačenja (v šolo) nam bo spregovoril ravnatelj II. OŠ, prof. Igor Topole, o priložnostih pešačenja po mestni četrti Slavko Šlander pa tudi njen predsednik, g. Alojz Melavc.

Na sprehodu se bomo poskusili vživeti v vlogo otrok, ki se v šolo odpravijo peš. Poskusimo si predstavljati, da je danes naš prvi šolski dan. Naj grem v šolo peš? Ne ljubi se mi, nihče več ne hodi peš, vsi se peljejo, torba je težka in pripravlja se na dež, poleg tega mamo skrbi, kako bom prečkal cesto, očeta pa, če me bo sosedov fant spet porinil v lužo?

Čeprav… na drugi strani ceste pešači moja najljubša sošolka, mogoče ji lahko nesem torbo, saj sem močan. Če nesem dve torbi naenkrat, si celo krepim mišice. Ko me bo Peter videl z Majo, bo strašno zavisten in me gotovo ne bo več porival v luže. Zaradi pešačenja bom bolj zdrav, imel bom kondicijo in gotovo bom med hitrejšimi na športnem dnevu. Spotoma se lahko ustavim pri babici in jo pozdravim ali pa pomagam starejšemu sosedu in mu odnesem smeti. Zadnjič me je nagradil s sočno jabolko. Mogoče pa spotoma naberem šopek marjetic za Majo…

… danes grem v šolo peš!

Se otroci tako odločajo sami ali namesto njih odločamo kar odrasli? Jih z avtom peljemo v šolo, ker jim ne zaupamo ali je prometni prehod do šole resnično nevaren? Katere poti ubirajo naši otroci – so prometno varne, gredo raje po bližnjicah, izbirajo senčne ali sončne poti, se ob njih kaj dogaja, koga srečujejo, kaj opazujejo, se ukvarjajo z naravo, so varni ali ogroženi, se jim mudi, težko premagujejo ovire na poti…?

Na sprehodu se bomo sprehajalci vživljali v otroški svet in njihovo percepcijo prostora, otroci bodo z nami delili izkušnje iz svojih poti v šolo, odraslim sprehajalcem bomo prisluhnili, kje in zakaj najraje pešačijo, predvsem pa bomo skupaj ugotavljali naslednje: so šolske poti naših otrok dovolj varne in zanimive in kako jih izboljšati, da bodo naši otroci radi in pogosto pripešačili v šolo.

Zaključek sprehoda bo predvidoma ob 18.30 na začetni točki.

Vpliv vremena: sprehod bo izveden tudi v primeru dežja.

Vstopnina: dobra volja

Letak z zemljevidom

2 comments

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri