[Vabilo] Spoznaj mojo dobro prakso: Nove vsebine za živahno mesto

Spoznaj mojo dobro prakso: Nove vsebine za živahno mesto

Primeri iz Celja, Bohinja, Kamnika in drugod

10. april 2024, 9.30 – 15.00

Osrednja knjižnica Celje

 

Vabljeni na študijski obisk v Celje, kjer bomo spoznali različne načine za oživljanje mest s primeri iz domače in tuje prakse.

Mesta po vsej Evropi iščejo nove načine, kako ohraniti živahnost, ponuditi raznolikost vsebin in doživetij ter poskrbeti, da se bo bodo v njih dobro počutili tako prebivalci kot obiskovalci. Veliko jih pri tem prepoznava potencial različnih oblik skupnostnih prostorov, ki omogočajo pester program za lokalno skupnost in širše. Pri tem mesta vedno znova ugotavljajo, da za oživitev ni vedno nujna fizična preobrazba oziroma prenova, ampak je veliko pomembnejša vsebina, ki se v prostorih odvija. Za njihovo dobro delovanje je neizogibno tudi sodelovanje z lokalnimi akterji in soustvarjanje vsebin s skupnostjo.

V tematiko nas bo uvedla Nina Plevnik z IPoP, ki bo spregovorila o potencialih skupnostnih in drugih prostorov za živo mesto in predstavila bogat nabor domačih in tujih praks, s katerimi so se na inštitutu srečali skozi leta. Katarina Košnik z Občine Bohinj bo povedala, kako je potekal razvoj skupnostnih prostorov v prostorih nekdanjega vrtca v Bohinjski Bistrici, ki so trenutno v dvoletni poskusni začasni rabi. Prisluhnili bomo še Goranu Završniku iz Doma kulture Kamnik in in Roku Koscu iz Mladinskega centra Kotlovnica Kamnik (oba tudi KD Priden možic), ki bosta opisala pot razvoja območja zapuščene tovarne smodnika v Kreativno četrt Barutana v Kamniku, ki danes povezuje veliko različnih akterjev.  Jošt Derlink s Prostoroža pa nam bo predstavil koncept Knjižnic reči, ki pridobivajo na prepoznavnosti tudi v Sloveniji in imajo velik potencial za razvoj skupnosti v soseskah in mestih. Obisk bomo zaključili s sprehodom po mestnem središču Celja. Pod vodstvom Larise Potokar in Tadeje Falnoga bomo spoznali, kako si Mestna občina Celje že več let prizadeva za ohranjanje podobe in oživljanje središča mesta.

Pridružite se nam in spoznajte različne pristope k oblikovanju prostorov, ki služijo skupnosti, in k oživljanju mest iz prve roke. Pridobili boste uvide v prizadevanja različnih akterjev in imeli priložnost z njimi izmenjati mnenja in izkušnje ter na njih nasloviti morebitna vprašanja. Če iščete navdih za izvedbo podobnih praks v svojem okolju, potem je ta študijski obisk kot nalašč za vas!

Vabljeni predstavniki občin in ministrstev, javnih zavodov, nevladnih organizacij, lokalnih pobud in drugih akterjev, ki se zavzemate za živost mest, in bi želeli spoznati slovenske primere dobrih praks ter izmenjati izkušnje o podobnih pristopih.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se prijavite najpozneje do 8. aprila 2024. Za več informacij se lahko obrnete na Nino Plevnik (nina.plevnik@ipop.si, 040/342-811).

PRIJAVA

 

PROGRAM*

*Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa

Poročilo o dogodku: Nove vsebine za živahna mesta

Dogodek je organiziran v okviru projekta Podpora izvajanju prostorske in urbane politike ter programa URBACT, ki ga po naročilu Ministrstva za naravne vire in prostor izvajata IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije. Poteka v soorganizaciji z Mestno občino Celje.

Foto: Kajuhov dom. Robi Valenti

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri