Mesta >> mestom #4: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja

Pripravljamo nov, že četrti, katalog dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja Mesta >> mestom. Občine, javna podjetja in regionalne razvojne agencije vabimo k prijavi inovativnih praks in novih rešitev, s katerimi naslavljajo izzive v svojem lokalnem okolju. Prakse naj naslavljajo aktualne tematike, naj bodo relevantne za druge slovenske občine ter uresničljive v drugih okoljih.

Rok za prijavo je 30. november 2023  Rok za prijavo smo podaljšali do 15. decembra 2023.

Namen razpisa?

V zadnjih letih se slovenske občine intenzivno ukvarjajo z nekaj perečimi problemi. Odzvale so se na pandemijo in še vedno naslavljajo njene posledice. Vse bolj nujno se zdi oblikovanje ukrepov za blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe, katerih učinki se vse bolj silovito kažejo tudi v našem okolju.

Pri tem po tujih zgledih in izhajajoč iz lokalnih virov razvijajo inovativne prakse in nove rešitve. Globoko verjamemo v izmenjavo dobrih praks, zato si želimo dobre prakse analizirati in izpostaviti ter z njimi navdihniti druge. In tiste, ki imajo manj kapacitet za razvijanje novosti, opremiti s potrebnimi znanji, ki jih lahko uporabijo v svojem okolju.

Zato objavljamo razpis, na katerega lahko občine prijavite svoje dobre prakse s področja trajnostnega urbanega razvoja, ki bi lahko bile navdih drugim in imajo potencial za prenos.

Kaj je Mesta >> mestom?

Mesta >> mestom je serija katalogov, s katerimi želimo razširiti poznavanje dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja in slovenske občine navdihniti, da se same lotijo podobnih pristopov. IPoP – Inštitut za politike prostora je v preteklosti s podporo programa URBACT izdal že tri kataloge. V prvem smo objavili izbor praks, ki jih je nagradil program URBACT, v drugem pa smo zbrali prakse, ki smo jih sodelavci IPoP prepoznali kot izjemne pri svojem delu z občinami. Tretji izbor dobrih praks je nastal s pomočjo razpisa, ki smo ga pripravili na IPoP in je bil odprt za vse zainteresirane občine in javna podjetja. Dobre prakse za priznanje in objavo v katalogu je izbrala komisija.

Mesta >> mestom pa ni samo serija katalogov, ampak je z nadgraditvijo v sejem dobrih praks, ki smo ga aprila 2021 izvedli za drugo in tretjo izdajo, postal platforma za izmenjavo dobrih praks. Na podlagi pričujočega razpisa bo nastala že četrta zbirka dobrih praks, katerih nosilci bodo nagrajeni, praksa pa bo predstavljena v katalogu in na sejmu Mesta >> mestom.

 

RAZPIS IN PRIJAVA

 

Mesta >> mestom v tej izdaji nastaja s podporo Ministrstva za naravne vire in prostor v okviru naročila Podpora izvajanju prostorske in urbane politike ter programa URBACT.

Grafika: arhiv Občine Škofja Loka in Loškega muzeja

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri