Javni posveti o predlogu Zakona o podnebnih spremembah

Poleti je IPoP na povabilo PIC – pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja skupaj s kolegi iz Focus – društvo za sonaraven razvoj sodeloval v procesu zbiranja predlogov za vsebine Zakona o podnebnih spremembah, ki ga je sprožilo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. V sodelovanju s predstavniki ministrstva smo v mesecu dni, od konca junija in do konca julija, organizirali tri javne posvete, v Ljubljani, Kopru in Mariboru. Posebno tematsko srečanje je bilo organizirano tudi za predstavnike različnih ministrstev, ki se bodo srečevali pri izvajanju vsebin zakona.

Zakon o podnebnih spremembah je predviden kot sistemski zakon, ki bo na enem mestu urejal obveznosti države, ki izhajajo iz mednarodnih pogodb in zakonodaje EU, predvsem pa učinkovito in vključujoče uredil podnebno upravljanje v Sloveniji za doseganje podnebnih ciljev. Zakon bo povzel določbe iz ZVO-2, ki se tičejo podnebnih sprememb in bo nadgrajen glede na potrebe družbenih sistemov po krepitvi izvajanja podnebnih politik.

Posvetovanja z javnostjo letos poleti so odprla proces priprave zakona javnosti. Potekala so na osnovi enotnega scenarija in strukturirane razprave o vsebinskih sklopih zakona. Na dogodke je bila široko vabljena zainteresirana javnost iz zelo različnih področij in organizacij, za omizji so sedeli zainteresirani posamezniki, predstavniki nevladnih organizacij, inštitutov in občin. Odziv udeležencev je pokazal resno zanimanje strokovne javnosti in civilne družbe za vsebine podnebnega zakona in ugotovitve bodo gotovo v pomoč pri pripravi zakona, ki bo pred sprejetjem posredovan tudi v javno razpravo.

Izhodišča za razpravo: Okvirna dispozicija zakona o podnebnih spremembah (MOPE)
Poročilo z dogodka s prispevki udeleženk/cev.

Fotografije: Posveti o podnebnem zakonu / Evan Grm (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri