Pop Up Urban Spaces

IPoP je z marcem 2023 postal del triletnega projekta PopUpUrbanSpacesLažji prehod k aktivnim oblikam mobilnosti s spreminjanjem odnosa in potovalnega vedenja prebivalcev z uporabo rešitev zelenega taktičnega urbanizma in ustvarjanjem prostora.

PopUpUrbanSpaces javnem sektorju in sorodnim entitetam v funkcionalnih urbanih območjih mest omogoča lažji prehod k aktivnim oblikam mobilnosti s spreminjanjem stališč in potovalnih navad prebivalcev z uporabo rešitev taktičnega urbanizma/prometa in ustvarjanja prostora. Projekt naslavlja skupni izziv visoke stopnje lastništva avtomobilov in prometa v mestih, s katerimi so povezane številne težave: prometni zastoji, onesnaževanje zraka, visoke emisije CO2, kar škodi ne le mestnim okoljem, ampak tudi zdravju ljudi.

Glavni elementi projekta so krepitev zmogljivosti zaposlenih v javnem sektorju s pomočjo taktičnega urbanizma/prometa, ustvarjanjem prostora (angl. »placemaking«) in metod digitalnega ozaveščanja; aktivno vključevanje državljanov v preizkušanje pristopov taktičnega urbanizma/prometa; nagovarjanje državljanov z uporabo inovativnih digitalnih tehnologij; vzpostavitev urbano-ruralnih partnerstev; nadnacionalna povezovanja in izmenjava izkušenj ter priprava rešitev in priporočil za oblikovalce politik.

IPoP – Inštitut za politike prostora je v projekt vključen kot strokovna institucija, ki zagotavlja znanje iz področja taktičnega urbanizma in ustvarjanja prostora.

Več o partnerjih in aktivnostih projekta lahko spremljate v novičnikih:
Novičnik #1 – september 2023
Novičnik #2 – december 2023
Novičnik #3 – april 2024

V projektnem partnerstvu je 10 partnerjev iz 7 držav:
Občina Kamnik (vodilni partner)
Razvojna agencija Sever – DAN Ltd. (HR)
Inštitut za urbani in regionalni razvoj (PL)
Prvo madžarsko združenje za odgovorne inovacije (HU)
Občina Ferrara (IT)
Regionalna razvojna agencija Rzeszow (PL)
Univerza v Kremsu (AT)
Mesto Bamberg (DE)
Občina Nyíregyháza (HU)

Trajanje projekta: marec 2023–februar 2026

Stran projekta
Facebook
LinkedIn

Sofinanciran je z nepovratnimi sredstvi sklada za regionalni razvoj v okviru programa Interreg Srednja Evropa in s sredstvi partnerjev projekta.

 

 

 

Naslovna foto: Jana Okoren, IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri