Mestno občino Ljubljana smo podprli pri pripravi strategije digitalnega razvoja

Konec junija je mestni svet Mestne občine Ljubljana soglasno sprejel Strategijo digitalnega razvoja, ki sledi cilju bolj enostavnega in prijaznega sodelovanja z meščankami in meščani. Strategijo smo skupaj s partnerji pripravljali na IPoP in smo nanjo zelo ponosni. Decembra 2023 je bil strategiji podeljen naziv DigiVzornik.si 2023. Gre za novo priznanje Ministrstva za digitalno preobrazbo za izjemne prispevke pri digitalni preobrazbi družbe in gospodarstva v Sloveniji. Naziv so podelili desetim ustanovam.

»Že leta spremljam, kako nastajajo podobni strateški dokumenti na nacionalnem nivoju in na splošno je javni IT zelo problematično področje in se mi zdi, da so pripravljavci te strategije zajeli zelo širok spekter, kako digitalizacijo vpeljati in pospešiti v Ljubljani. Naslonili so se predvsem na ljudi in na to, kako se s podatki upravlja in komu služijo. Mislim, da je to najboljši tak strateški dokument, kar sem jih na nivoju javne uprave do zdaj videl,« je na seji Mestnega sveta izpostavil mestni svetnik iz Piratske stranke Slovenije Jasmin Feratović.

Proces oblikovanja strategije je trajal osemnajst mesecev, vanj pa so bili vključeni meščanke in meščani, mestna uprava, strokovna javnost in politični odločevalci. Sodelovanje je vključevalo individualne in skupinske intervjuje, ankete, delavnice in spletne razprave z javnostjo.

Vizija v središče postavlja Ljubljano kot zeleno mesto, kjer je prijetno živeti, zato se mora digitalni razvoj osredotočati na človeka. Strategija, ki zadeva celotno veliko družino Mestne občine Ljubljana, narekuje uvedbo sodobnih digitalnih rešitev, ki bodo naslavljale stvarne izzive meščank in meščanov, nadgrajevale obstoječe mestne storitve in pomagale upravljavcem mesta pri hitrejšem odzivu na tveganja. Med vrednotami in načeli digitalnega razvoja so tudi pravičen ekonomski napredek, digitalna varnost in zasebnost ter transparentnost.

Strategija je razčlenjena na strateške in specifične cilje s podrobno določenimi ukrepi in kazalniki, s katerimi bo mogoče spremljati uspešnost izvajanja, njeni učinki pa se bodo pokazali šele čez čas.

Mestna občina Ljubljana za Strategijo digitalnega razvoja Mestne občine Ljubljana v obdobju 2023–2027 (kategorija: javni sektor). Gre za prvi celoviti strateški dokument mesta na področju digitalizacije in je rezultat skupnega dela strokovnih sodelavk in sodelavcev z izkušnjami na področju trajnostnega urbanega razvoja in praksami pri internetni in multimedijski tehnologiji. Proces oblikovanja te strategije je trajal osemnajst mesecev, v postopek priprave strategije pa so bili vključeni meščanke in meščani, mestna uprava, strokovna javnost in politični odločevalci.

Strategija je inovativna po nastanku in po vsebini, dobro zasleduje digitalne strateške cilje in politike ter pozitivno vpliva tudi na druge.

 

Podoba: digitalna.ljubljana.si

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri