Šolsko ulico – območje varnih prihodov v šolo bomo načrtovali in izvedli v Medvodah

IPoP – Inštitut za politike prostora je februarja 2023 ponovno povabil slovenske občine k partnerstvu v projektu Šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo. Prejeli smo štiri prijave iz treh statističnih regij: eno iz Gorenjske, dve iz Osrednjeslovenske in eno iz Podravske statistične regije. Vse so izkazale ambicioznost pri izvedbi projekta in kar tri prijave so se uvrstile v 2. krog. V marcu smo z ožje uvrščenimi občinami izvedli intervjuje, komisija pa je na koncu izbrala Občino Medvode.

Občina Medvode je prepričala komisijo z izkazanim trudom, saj so se k projektu prijavili že drugič in v vmesnem času s postavitvijo zapornice pred dovozom iz Ostrovrharjeve ulice na šolsko dvorišče omejili avtomobilski promet in izboljšali varnost otrok. S tem so pokazali zavezanost k trajnostni mobilnosti in prometni varnosti v okolici šole.

 

Izvedba Šolske ulica – območja varnih prihodov v šolo

Tekom projekta Šolska ulica bomo v sodelovanju z Občino Medvode, Osnovno šolo in Vrtcem Medvode na Ostrovrharjevi ulici izvedli različne aktivnosti z namenom izboljšanja varnosti otrok na poti v šolo in kvalitete okolja. Cilj projekta je spodbujati trajnostno mobilnost, zmanjšati prometno obremenitev v šolskem okolišu in tako ustvariti varnejše in prijaznejše okolje za otroke na poti v šolo.

Aktivnosti bodo med drugim obsegale analizo stanja v okolici šole in vrtca Medvode, uvedbo začasnega prometnega režima na Ostrovrharjevi ulici in predloge ukrepov, s katerimi bodo lahko v Občini Medvode tudi po koncu projekta spodbujali aktivne prihode v šolo, zmanjšali prometno obremenitev ter posledično izboljšali kakovost zraka in okolja.

Šolska ulica je bila do sedaj izvedena v Solkanu in na Mostu na Soči, na Ostrovrharjevi ulici v Medvodah pa se obeta že tretja ponovitev, pri kateri bomo lahko uporabili pridobljeno znanje in izkušnje. Prenos le teh lahko prispeva k učinkovitejši izvedbi šolskih ulic in krepitvi celotne mreže varnih in prijaznih šolskih okolišev po Sloveniji. Hkrati se na ta način širi javna zavest o pomenu trajnostne mobilnosti in varnosti otrok na cestah. Z združenimi prizadevanji in izmenjavo izkušenj lahko gradimo boljše in varnejše okolje za otroke.

 

Kaj je Šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo?

Šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo je sklop več ukrepov, ki se jih uvede na podlagi temeljite analize v sodelovanju s prometnim inženirjem in presojevalcem prometne varnosti. Območje varnih prihodov zajema aktivnosti, s katerimi se v času prihoda in odhoda ali za celo dopoldne cesto pred šolo ali izbrano ceste v okolici šole zapre za motorni promet. Na tak način se omeji dostop do šolske stavbe z osebnim avtomobilom, otrokom pa se omogoči varen in samostojen dostop do šole. Hkrati se s tem ukrepom ozavešča uporabnike prostora in udeležence v prometu o pomenu prostora v okolici šole za otroke.

 

Utrinki izvedbe Šolske ulice v Solkanu, 2022

 

Foto: Nela Halilović

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri