Skupaj za zelena in pravična mesta – Evropski forum mest 2023

Inovacije, deljenje znanja in navdiha za iskanje rešitev za skupne urbane izzive – v tem duhu je 16. in 17. marca 2023 potekal Evropski forum mest (Cities Forum), na katerem se je zbralo več kot 800 predstavnikov mest, ministrstev, Evropske komisije, programov in pobud ter strokovnjaki s področja urbanega razvoja. Dogodka se je udeležila tudi naša sodelavka in koordinatorka nacionalne URBACT točke, Nina Plevnik.

Evropski forum mest je nazadnje potekal leta 2018 v Portu, tokrat pa je to priložnost za organizacijo dogodka dobilo italijansko mesto Torino. V uvodnem pozdravu je župan Torina obiskovalcem pojasnil, da mesto, v katerem je nekoč cvetela industrija (Fiat, Lavazza, …), danes išče inovativne načine, kako preobraziti stara in zapuščena industrijska območja in jih napolniti z novimi vsebinami. Med dobre primere spada park Dora, ki je bil nekoč eno izmed industrijskih središč mesta, v zadnjih dvajsetih letih pa so območje preobrazili v park in prostor srečevanja, kjer so sledi industrijske dediščine še vidne in nudijo prostoru razgibanost in nove priložnosti. Podobno se je preobrazilo tudi prizorišče dogodka, OGR Torino, nekoč popravljalnica vlakov, danes pa središče inovacij in kulture. Na dogodku so predstavili tudi nov Manifesto za Torino, ki je nastal v sodelovanju z lokalnimi deležniki in civilno družbo v okviru pobude New European Bauhaus.

Park Dora
Park Dora

Udeležence je uvodoma med drugimi nagovoril tudi slovenski minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek. Izpostavil je primer povezovanja slovenskih mestnih občin v okviru pridobivanja sredstev celostnih teritorialnih naložb (CTN) s ciljem boljšega sodelovanja in črpanja sredstev, ki v evropskem prostoru velja za primer dobre prakse. Primer je pozneje še podrobneje predstavila predstavnica Ministrstva za naravne vire in prostor, Aša Rogelj.

Aša Rogelj, Ministrstvo za naravne vire in prostor
Aša Rogelj, Ministrstvo za naravne vire in prostor

Ena izmed osrednjih tem letošnjega foruma je bila zeleni prehod, ki jo je v uvodnem nagovoru izpostavil tudi Hans Bruyninckx, direktor Evropske agencije za okolje. Udeležence je povabil k razmisleku, kako se odzvati in prilagoditi na t.i. wicked problems, torej probleme, s katerimi se mesta v zadnjih letih množično srečujejo (podnebne spremembe in ekstremni vremenski pojavi, epidemije, migracije, energetska kriza, ipd.), ki zahtevajo drugačen pristop k iskanju rešitev, potekajo na več ravneh in pogosto nimajo pravilnega ali napačnega odgovora. Opozoril je tudi, da pri tem ne smemo pozabiti na pravični prehod, ki ne sme temeljiti samo na gospodarstvu, ampak tudi na razumevanju družbenega tkiva in cilju zmanjšati razlike v tem okviru.

V okviru zelenega prehoda so bili predstavljeni pobude in strategije ter dokumenti, ki uokvirjajo to področje, med drugim Evropski podnebni zakon, EU misija za prilagajanje na podnebne spremembe in platforma »Climate-ADAPT«, ki služi zbiranju in širjenju informacij o prilagajanju na podnebne spremembe v EU.

Na forumu je  so bili v okviru zelenega prehodi predstavljeni tudi primeri mest, ki so na tem področju vodilna v Evropi. Utrech (NL) pod vizijo »Healthy Urban Living« snuje ambiciozne načrte desetminutnega mesta in razmišlja, kako mesto na eni strani zgostiti, a na drugi strani prebivalcem zagotoviti nove zelene površine. Victoria-Gasteiz (ES) je oblikovalo svoj lokalni Green Deal, v katerem so določili cilje za blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe. Podobno so naredili Helsinki (FI), ki so v strategiji razvoja mesta opredelili tri stebre v zvezi z podnebnimi spremembami (blaženje, prilagajanje in ohranjanje biodiverzitete). Zadali so si tudi ambiciozne ogljične cilje: ogljično nevtralni do leta 2030, ničelna ogljičnost do leta 2040 in ogljično negativni po letu 2040.

Vrhunec dogodka je bila uradna otvoritev Evropske pobude za mesta (European Urban Initiative – EUI). Pobuda povezuje in nadgrajuje nekatere obstoječe programe na področju trajnostnega urbanega razvoja in pobude na tem področju (Urbana agenda za EU in UIA) ter preko skupnih dogodkov, razpisov in nacionalnih točk obveščanja napoveduje tesno sodelovanje s programom URBACT. Po tem, ko je bil do konca januarja 2023 odprt prvi razpis za inovativne ukrepe, napovedujejo naslednji razpis že maja 2023. V okviru pobude bodo na nekaterih razpisih lahko sodelovala tudi mala in srednje velika mesta, ki bodo lahko deležna tudi drugih oblik pomoči. Gre predvsem za učenja med mesti v okviru razpisov »City-to-city exchange« in »Peer review«, ki bodo objavljeni 4. aprila 2023. Znanje in orodja bodo lahko izpopolnjevali na novi spletni platformi Portico.

Otvoritev Evropske pobude za mesta
Otvoritev Evropske pobude za mesta

Udeleženci foruma so bogatejši za navdih, motivacijo in spoznanje, da bodo mesta zagnano nadaljevala s svojim delom. To bo prineslo konkretne spremembe v lokalnih skupnostih in omogočilo uspešno prilagajanje in odzivanje na podnebne spremembe ter ustvarjanje pravičnih pogoje za vse. Pri tem bodo mesta z omogočanjem izmenjave znanj in veščin ter sredstvi za inovacije, eksperimentiranje in izvajanje ukrepov podpirali različni evropski programi in pobude.

Foto: Nina Plevnik

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri