Šesto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Bohinju

14. in 15. septembra 2022 je v Bohinju potekalo šesto srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse. Partnerji so srečanje izkoristili za vrednotenje dosedanjega dela, pregled aktivnosti, ki so si jih začrtali v načrtih prenosa, in posodobitev predvidenih aktivnosti. Ob tem so se učili trike dobrih video posnetkov in se preizkusili v snemanju in montaži kratkih video vsebin. Ob koncu drugega dne so se odpravili tudi na ogled dobrih praks Bohinja.

Ob prihodu je udeležence pozdravil župan občine Bohinj, Jože Sodja. Spregovoril je o njihovih načrtih za vzpostavitev mestne dnevne sobe v prostorih, kjer trenutno deluje vrtec. Vrtec bo namreč predvidoma do konca 2022 preseljen na novo lokacijo, s čimer bo trenutna zgradba v središču Bohinjske Bistrice ostala prazna. Občina se je odločila, da stavbe ne bo prodala, ampak jo bo namenila vsebinam, ki bodo koristile lokalni skupnosti, med drugim tudi prostoru za druženje po vzoru mestne dnevne sobe v Idriji. V času iskanja virov financiranja za obnovo prostorov bodo prostore oživili z začasno rabo, s čimer želijo vsebine in uporabnost prostora približati prebivalcem ter jih z njimi soustvarjati.

V nadaljevanju je sledila refleksija do sedaj izvedenih aktivnosti v okviru prenosov dobre prakse. Udeleženci so ovrednotili svoje dosedanje delo in izpostavili izzive, ki so jih uspešno premagali in tiste, s katerimi se še srečujejo. Temu je sledila sproščena delavnica izdelovanja preprostih video vsebin, ki jo je izvedla Katja Lenart. Na delavnici so udeleženci dobili novo znanje o tem, kako pripraviti kakovostne video posnetke z mobilnimi telefoni in kako jih pozneje s pomočjo aplikacije InShot spremeniti v kratke, zanimive video vsebine. S tem znanjem bodo lahko udeleženci še okrepili svoje komuniciranje na družbenih omrežjih in drugod. Dan se je zaključil ob večerji in prijetnem druženju.

Drugi dan srečanja so udeleženci namenili pregledu in posodobitvi svojih načrtov prenosa dobre prakse. Načrti prenosa so bili namreč pripravljeni do januarja 2022 in marsikateri načrt je potreboval prevetritev zaradi spremembe načrtov, novih idej ali spremembe terminskega plana. Udeleženci so si izmenjali tudi izkušnje svojega dosedanjega dela in tako pridobili še kakšno novo idejo za izvedbo aktivnosti v prihodnje.

Po pogostitvi s strani društva Kmečkih žena smo se odpravili na ogled dobrih praks Bohinja. Najprej smo se ustavili v društveni hiši, kjer med drugim delujeta društvo upokojencev in društvo Invalid. Izvedeli smo več o številnih aktivnostih in programih, ki jih izvajajo, in o njihovem sodelovanju z občino. Ogledali smo si tudi območje Gradbene, ki trenutno čaka na investicijo. V času iskanja finančnih virov za prenovo je Občina bivše prostore gradbenega podjetja namenila v najem. V prostorih tako najdemo veliko različnih manjših zavodov in podjetij, med njimi ArheoAlpe, Zavod za kulturo, izobraževanje in turizem Bohinj ter podjetje za tisk Jon biro. Ogledali smo si tudi, kako napreduje gradnja novega vrtca in zgradbo vrtca, kjer bodo z novim letom zaživele družbene aktivnosti in v prihodnje mestna dnevna soba.

Zadnje srečanje bo potekalo v okviru konference Moč povezanih skupnosti, ki bo potekala 8. novembra 2022 v Ljubljani. Na njej bodo izkušnje prenosa dobrih praks predstavljene tudi javnosti v Sloveniji in širše.

Foto: Katja Jemec

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri