4. letno srečanje predstavnikov mreže TG-WeB, mreže Zahodnega Balkana o prostorskem upravljanju

Med 3. in 4. 6. 2021 je v organizaciji IPoP potekala virtualna konferenca predstavnikov mreže TG-WEB, mreže Zahodnega Balkana o prostorskem upravljanju. Osrednja tema dogodka je bila razprava o razvojnih priložnostih teritorialnega upravljanja za Zahodni Balkan v luči Teritorialne agende 2030.

V obdobju predsedovanja Nemčije Svetu EU je bila sprejeta Teritorialna agenda 2030, strateški politični dokument za prostorsko načrtovanje v EU. Med 28 udeleženci, člani mreže TG-WeB iz različnih držav, je potekala živahna razprava o možnostih sodelovanja območij Zahodnega Balkana pri uresničevanju Teritorialne agende 2030.

Prvi dan srečanja so udeleženci med seboj delili izsledke raziskav in dobre prakse svojih držav na področju teritorialnega in urbanega razvoja ter upravljanja, predstavili prihajajoče projekte s področja, katerih del bodo, in spregovorili o ključni vlogi civilne družbe pri implementaciji Teritorialne agende 2030.

Drugi dan je potekal v obliki delavnice in je bil posvečen oblikovanju predlogov za sodelovanje držav Zahodnega Balkana pri izvajanju Teritorialne agende 2030. Sodelujoči so definirali pet ključnih tem, ki jih bodo predstavili slovenskem predsedstvu Svetu EU:

  1. Trajnostna dostopnost in povezljivost
  2. Javni dialog glede teritorialne kohezije
  3. Koordinacija različnih izobraževalnih področij s področja teritorialnega upravljanja
  4. Opredelitev in upravljanje urbanih območij
  5. Trajnostni turizem

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri