Slovenska mesta na sejmu predstavila svoje dobre prakse

V torek, 13. aprila 2021, je potekal Sejem dobrih praks Mesta >> mestom. Na dogodku smo želeli s sproščenimi predstavitvami in pogovori poskrbeti za izmenjavo dobrih praks in izkušenj mest. Dogodek se je odvijal na spletni platformi Hopin, ki je omogočila aktivno sodelovanje udeležencev in novo izkušnjo virtualnih dogodkov. Na sejmu sta svoje izkušnje s prenosom dobre prakse delili Ljubljana s svojo dobro prakso Čebelja pot, kot vodilni partner URBACT omrežja BeePathNet in Idrija v omrežju RegrowCity, ki je iz nemškega mesta Altena prenesla dobro prakso mestna dnevna soba. Ob tem so se na sejmu predstavile dobre prakse slovenskih mest, ki so vključene v kataloga Mesta mestom #2 in Mesta mestom #3. Mesta z dobro prakso so z manjšo skupino zainteresiranih udeležencev razpravljala o svojih izkušnjah in podajala informacije o svoji dobri praksi.

 

Čas za deljenje izkušenj s prenosom dobrih praks Ljubljane in Idrije

Sejem je bil eden izmed dogodkom pod oznako #TimeToShare, kampanje programa URBACT za deljenje izkušenj evropskih mest, ki so v preteklih dveh letih sodelovala pri prenosu dobrih praks. V tej družbi sta bili tudi dve slovenski mesti – Ljubljana in Idrija.

Čebelja pot je bila leta 2017 potrjena kot dobra praksa s strani programa URBACT. S tem se je začelo intenzivno sodelovanje Mestne občine Ljubljana v programu URBACT. Oblikovali so omrežje evropskih mest, v okviru katerega so izmenjevali izkušnje in gradili novo znanje o urbanem čebelarjenju. Čebele in urbano čebelarjenje jim je uspelo povzdigniti med pomembne in prepoznavne teme na evropski ravni, tudi v kontekstu podnebnih sprememb.

Dobro prakso Čebelja pot nam je predstavila Maruška Markovčič, vodja projekta BeePathNet, medtem ko je Klemen Strmšnik, vodilni strokovnjak projekta, z nami delil izkušnje z deljenjem dobre prakse v druga evropska mesta ter nova znanja, ki so jih ob tem tudi sami osvojili.

Ljubljana bo poskusila izkušnje v letošnjem letu deliti z novo skupino evropskih mest, medtem pa že sodelujejo z Mestno občino Maribor pri prenosu nekaterih komponent Čebelje poti v njihovo okolje.

Idrija je svoje sodelovanje v programu URBACT začela že leta 2016 z omrežjem CityCentreDoctor, v katerem so razvijali rešitve za oživljanje mestnih središč. Že takrat so začeli razmišljati o odprtju neke vrste skupnostnega prostora. To so imeli potem možnost uresničiti v omrežju RegrowCity, kjer so dobro prakso platforme nevladnih organizacij nemške Altene s prilagoditvami prenesli v svoje mesto. Na sejmu se nam je pridružila Tina Lisac, koordinatorka lokalne delovne skupine v Idriji, ki nam je opisala, kako so se lotili prenosa in kako so vzpostavili mestno dnevno sobo. Kratek video s predstavitvijo dobre prakse je na voljo tukaj.

Idrija bo v naslednjem letu in pol svoje izkušnje z vzpostavitvijo mestne dnevne sobe delila s skupino zainteresiranih slovenskih mest, ki bodo prakso poskusila s prilagoditvami prenesti v svoje okolje. Več o pobudi na prenos dobre prakse najdete tukaj.

 

Domače dobre prakse bolj dragocene

Čeprav ves čas iščemo in izpostavljamo tuje prakse, se nam zdijo domače še veliko bolj dragocene. Po eni strani si lažje predstavljamo, da bi jih uporabila tudi druga mesta, ker so nastale v istem pravnem okviru, v istih kulturnih in družbenih okoliščinah. Po drugi strani pa je tudi lažje vzpostaviti stik s ključnimi ljudmi, ki so pri vzpostavitvi te dobre prakse sodelovali, in lahko pomagajo pri prenosu v drugo okolje.

Poleg tega so domače prakse dokaz, da so smele rešitve in inovativni pristopi možni in pravzaprav kar pogosti tudi pri nas. Ker gre enim bolje na enih, drugim pa na drugih področjih, se nam zdi pomembno, da se mesta, tukaj mislimo tako uprave in javna podjetja, kot druge, neodvisne lokalne akterje, med seboj povezujejo in se eden od drugega učijo.

Mesta mestom tako ni samo katalog, je tudi platforma za izmenjavo izkušenj in medsebojno podporo. Na sejemskem delu dogodka so se lahko udeleženci pridružili različnim omizjem s predstavniki dobrih praks, vključenih v kataloge Mesta mestom #2 in #3, kjer so prisluhnili kratkih predstavitvam in nato o dobri praksi sproščeno razpravljali. Tako so lahko udeleženci dobili konkretne informacije o praksi, ki jih bodo pomagale pri odločitvi, ali je ta praksa primerna za njihovo okolje in kaj so prvi koraki za njeno uvedbo. Ali pa so dobili samo nekaj novega zagona in navdiha za svoje delo.

V zadnjem delu dogodka je sledila tudi slavnostna podelitev priznanj mestom z dobro prakso, ki so jo udeleženci spremljali s pohvalami in čestitkami.

Na IPoP bomo tudi v naslednjih mesecih poskrbeli, da bo glas dobrih praks, vključenih v katalog Mesta mestom #3 dosegel čim širšo javnost in še naprej se bomo trudili odpirati prostor za izmenjavo izkušenj in znanj, kar bo omogočilo vzpostavitev dobrih praks tudi v drugih krajih po Sloveniji.

Katalog Mesta mestom #2

Katalog Mesta mestom #3

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri