Si želite mestno dnevno sobo tudi v vašem kraju?

Ali v vaši občini primanjkuje prostorov za srečevanje in druženje? Imajo prebivalci ideje za izvajanje različnih dogodkov, a ne vedo, na koga se lahko obrnejo? Mestna dnevna soba je prostor oblikovan s prebivalci in zanje. V njej potekajo najrazličnejše aktivnosti, obiskovalcem nudi prostor za klepet in omogoča razvoj idej, ki pripomorejo h krepitvi skupnosti. Takšno dnevno sobo so leta 2020 odprli v Idriji. Pridružite se IPoP – Inštitutu za politike prostora in Občini Idrija ter vzpostavite mestno dnevno sobo tudi v vašem kraju.

 

V dnevno sobo brez copat

V starem mestnem jedru v Idriji je zaživela mestna dnevna soba. Tukaj ne rabimo ne copat, ne televizije; samo dobro voljo, da vstopimo in si vzamemo čas za someščane.

Občina Idrija je mestno dnevno sobo vzpostavila v okviru projekta Re-growCity iz programa URBACT. Pri prenosu dobre prakse se je zgledovala po Stellwerku iz mesta Altena v Nemčiji in idejo uresničila tako, da ustreza mestu in njegovim prebivalcem. Z njo spodbujajo prostovoljno vključevanje prebivalcev ter naslavljajo težave sodobnega časa, kot so osamljenost, pomanjkanje družabnosti in druženja.

V mestni dnevni sobi so se (in se še bodo) odvijale aktivnosti, ki jih organizirajo društva, zavodi in posamezniki. Aktivnosti so na voljo vsem prebivalcem brezplačno. V času, ko ni organiziranih aktivnosti, pa je prostor namenjen druženju. Prostor je opremljen kot prava dnevna soba, dostopen je tudi tistim, ki težje premagujejo stopnice. Mestna knjižnica je zagotovila nekaj knjig in revij, na voljo so tudi družabne igre. Želja je, da dnevna soba zaživi in postane prostor srečevanja in druženja. Sočasno z nadaljnjim razvojem modela mestne dnevne sobe se razvija tudi model, ki bo omogočil delovanje (v sicer omejeni izvedbi) tudi v času morebitnih prihodnjih omejitev.

Prijetno druženje ob igranju šaha

 

Dobro prakso širimo dalje

Mestna dnevna soba svojo zgodbo nadaljuje kot dobra praksa, od katere se bodo v naslednjem letu in pol lahko učila druga slovenska mesta. IPoP – Inštitut za politike prostora v vlogi nacionalne URBACT točke bo namreč v sodelovanju z Občino Idrija izvajal eno od petih pobud za nacionalni prenos dobre prakse v okviru programa URBACT. V pobudi bo lahko sodelovalo pet slovenskih mest, ki bodo s strokovno in medsebojno podporo poskušala vzpostaviti svojo mestno dnevno sobo. Sodelovanje in učenje sta namreč ključa do uspeha. To pa omogočijo srčne ideje in srčni ljudje, ki se zavedajo svoje vloge v skupnosti ter tega, da svoje okolje soustvarjamo sami.

Če ste občina, javni zavod, nevladna organizacija, socialno podjetje ali aktiven posameznik/ca in bi si želeli mestno dnevno sobo vzpostaviti v svojem mestu oziroma kraju, nam to sporočite s spodnjim obrazcem in posredovali vam bomo več informacij o naslednjih korakih. Obrazec lahko oddate do 8. aprila 2021. Datum za izraz interesa smo podaljšali do 14. aprila 2021.

OBRAZEC

 

Več o pobudi: https://urbact.eu/pridru%C5%BEite-se-pobudi-za-prenos-dobre-prakse

Več o dobri praksi: https://urbact.eu/re-growcity

Twitter: https://twitter.com/regrowcity

Foto: Tine Mažgon

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri