Pridružite se pobudi za prenos dobre prakse

IPoP bo v vlogi Nacionalne URBACT točke za Slovenijo naslednje leto in pol vodil eno od pobud za nacionalni prenos dobre prakse. Poleg naše je program URBACT izbral tudi pobude v Italiji, na Irskem, v Estoniji ter na Češkem in Slovaškem. Gre za preizkus razširjanja URBACT dobrih praks po posameznih državah. Med občine v Sloveniji želimo skupaj z občino Idrija prenesti prakso Platforme za NVO (NGO platform), ki jo je Idrija v okviru URBACT prenosnega omrežja Re-growCity prenesla iz nemškega mesta Altena.

 

Platforma za NVO

Platforma za NVO odgovarja na več izzivov družbenega nazadovanja, kot so socialna izključenost, osamljenost, beg možganov ter pomanjkanje občutka pripadnosti in skupnostnega duha. S tem kompleksnimi izzivi se sooča tudi veliko slovenskih mest in krajev.

Platformo nevladnih organizacij same upravljajo vključene organizacije, pobude in skupine. Povezuje državljane, ki potrebujejo pomoč ali jih zanima določeno vprašanje, z lokalnimi skupinami, dejavnimi na tem področju. Prizadeva si za opolnomočenje državljanov in spodbuja razvoj skupin, ki rešujejo zapletena družbena vprašanja, ki so za javne akterje pogosto trd oreh.

V Alteni je platforma nevladnih organizacij osredotočena predvsem na povezovanje prostovoljskih organizacij. Idrija pa je platformo razširila in vključuje tudi organizacije, skupine in pobude, ki se ne ukvarjajo le s prostovoljstvom, in tako pokriva širši spekter potreb.

V Idriji so tako kot v Alteni uredili tudi prostor, namenjen platformi. »Mestna dnevna soba«, kot so prostor poimenovali, je zasnovana kot skupen prostor na voljo vsakemu državljanu, bodisi za organizacijo dejavnosti, ki prispeva h kakovosti življenja v mestu, ali samo za druženje in klepet. Mestno dnevno sobo uporabljajo tudi za druge namene, ki naslavljajo iste izzive, kot je na primer sedež lokalnih Sopotnikov, v skladu s trenutnimi razmerami pa razmišljajo tudi o možnostih širitve platforme na splet.

 

Kako bo potekal prenos?

V pobudo se lahko vključi pet slovenskih občin. Za prenos prakse v svoje lokalno okolje bodo imele na voljo leto in pol (junij 2021−december 2022). Partnerske občine se bodo najprej z obiskom Idrije dodobra seznanile z dobro prakso. Strokovnjak, ki bo mesta podpiral ves čas prenosa, bo pripravil analizo o možnostih prenosa, občine pa bodo oblikovale načrte za prenos in poskušale prakso vsaj delno prenesti.

Ves čas prenosa bodo potekale aktivnosti, namenjene medsebojni pomoči partnerskih občin. Če bodo razmere dopuščale, bodo izvedene v obliki rednih srečanj v živo z ogledi na terenu. Podporo občinam bodo zagotavljali predstavnik dobre prakse iz Idrije, strokovnjak in IPoP, kot nacionalna točka.

Kmalu bomo objavili poziv za slovenske občine, ki bi želele dobro prakso prenesti v svoje lokalno okolje. Če vas sodelovanje v pobudi zanima, nam pišite na urbact@ipop.si.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri