Podaljšan rok vabila za občine: Odprta ulica v vaši občini

Rok za pošiljanje prijave za Odprto ulico v vaši občini je podaljšan do 5. 2. 2021!

Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občine, ki želijo preizkusiti Odprto ulico – ukrep za izboljšanje pogojev za kolesarjenje in hojo, ki omogoča kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v občini. Izbrani občini bo IPoP – Inštitut za politike prostora pomagal z znanjem, vsebinami ter nasveti pri izvedbi Odprte ulice in s sofinanciranjem stroškov, povezanih z izvedbo (stroški komunikacijskega materiala, izdelavo prometne študije, …).

Kaj je odprta ulica?

Odprta ulica je ulica, ki je odprta za pešce in kolesarje ter omejujoča za avtomobile. To pomeni, da je na ulici več prostora za pešce in kolesarje. S tem postane ulica prijetna za hojo, kolesarjenje, program in doživetja. Pomembno je, da ne gre za enkratno odprtje, ampak ukrep, ki se večkrat ponovi na isti ulici.

Video utrinke Odprte ulice v Škofji Loki poglejte tukaj.

Odprta ulica je primerna predvsem za tiste občine, ki želijo preizkusiti drugačno prometno ureditev na ulici, z namenom dolgoročne spremembe za zagotavljanje ugodnejših pogojev za hojo in kolesarjenje. 

V Škofji Loki smo izvedli Odprto ulico septembra 2020. Foto: Andrej Tarfila

Stroške materialov in izvedbe aktivnosti iz zgornjih točk bo prevzel IPoP. Višina stroškov, ki jih IPoP lahko financira v okviru tega povabila, je omejena na 10.000 € z vključenim DDV.

Od izbrane občine pričakujemo pripravljenost na sodelovanje (odločevalcev in zaposlenih), zavzetost in sodoben pristop k razvoju občine in urejanju prometa.

Zainteresirane občine vabimo, da nam izpolnjeno prijavnico pošljete do 5. 2. 2021 na naslov ipop@ipop.si.

Preberite besedilo razpisa tukaj.

Prenesite prijavnico tukaj.

Če še niste prepričani, ali bi želeli v vaši občini odpreti ulico za ljudi, vam pri odločitvi lahko pomaga priročnik Odprta ulica – Kako odpreti ulico za ljudi. V priročniku so pojasnjeni vsi koraki odpiranja ulice, ter s tem povezano delo in koristi.

Vabilo je del aktivnosti projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. IPoP – Inštitut za politike prostora si v primeru sprememb glede sofinanciranja iz sredstev projekta LIFE IP CARE4CLIMATE pridržuje pravico, da aktivnosti predvidene v vabilu deloma ali v celoti ne izvede.

 —

Avtor naslovne fotografije: Andrej Tarfila

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri